Rogač

Ceratonia siliqua – plod je mekana i slatka mahuna kožaste svetlo-smeđe boje, dužine 12–20 cm i širine 2–3 cm, koji se zameće posle cvetanja na početku zime, a sazreva 11 meseci do naredne jeseni i tada otvrdne. U mahuni se nalazi četiri do deset semenki. Iz suvog semena se proizvodi ekstrakt, brašno iz pulpe celog ploda i karuba guma iz endosperm semena. Svojim sastojcima sličan je čokoladi. Sušene mahune sadrže proteine, aminokiseline (alanin, vanilin, prolin), 30-70% šećera (najčešće 40-50%) koji se sastoji do 26% od saharoze u pulpi, 13% fruktoze, ksiloze, maltoze i glukoze, skroba, abscisinske kiseline i dr. Zdrava je i hranljiva namirnica a ujedno i poslastica. U poslasticama se koristi i umesto čokalade.
Brašno ploda rogača sadrži 57% šećera, 10% belančevina, masti, vitamine i tanine. Seme sadrži proteine, masno ulje (uglavnom oleinsku, linoleinsku i palmitinsku kiselinu) i 67-70% raznih ugljenih hidrata, naročito karubina, koji pod uticajem enzima karubinaze prelazi u redukcioni šećer koji može da fermentira tanine, gumu (galaktomanan) i dr.
Meso rogača se koristi kao slatka hrana, za pravljenje alkoholnih pića, za pečenje rakije. Pržen i samleven u prah, rogač čini osnovu večine kakaom začinjenih napitaka. Ukusan je i kao dodatak ili zamena za kafu.
Rogač u prodavnice dolazi u vidu osušenih mahuna ili grubo mleveno brašno. Ovo brašno pre upotrebe treba samleti u mlinu za kafu u finije brašno. Ako se upotrebljava u desertima koji se ne kuvaju ili ne peku, obavezno se prethodno kratko proprže na suvo, u tiganju. Rogačevo brašno je idealno za dijabetičare, jer ne sadrži masnoće, šećer ni skrob. Koristi se i kao dodatak kakau, i kao surogat čokolade i kafe. Rogač je i prehrambeni aditiv (E 410) u vidu zgušnjivača i stabilizatora. Koristi se u pripremi mnogih prehrambenih proizvoda.

Lekovita svojstva: tanini deluju inhibitorno na enzime za varenje, želudačnu i crevnu sluznicu, kod dijareje (treba prethodno ukloniti semenke). Ekstrakt posle kuvanja se koristi kod upalnih infekcija.

Kontraindikacije: ni jedan njegov oblik nije štetan, ali su zabeleženi retki slučajevi alergijskih reakcija na brašno kod beba.