Trešnje

TREŠNJA (Prunus avium l.) – plodovi trešnje imaju malu energetsku, a nešto veću hranljivu vrednost, 100 g jestivog dela ima 65 kalorija. Plod je bogat supstancama koje deluju protiv slobodnih radikala. Sadrži: 86% vode (podstiče izlučivanje, pa se koristi za čišćenje organizma), 1,1 g proteina, 14 g ugljenih hidrata, 0,5 g masti, mineralne soli (naročito kalijum, zatim kalcijum, natrijum, gvožđe), vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP, biotin). U svežem stanju plodovi se koriste za slatko, džem, kompot, a od sušenog ploda se priprema čaj. Sok je najbolje pripremati u kombinaciji sa višnjom. Plodove treba brati zajedno sa peteljkom, da se ne izgubi sok i hranljivi sastojci.

Lekovita svojstva: jača organizam, osvežava posle iscrpljenosti, jača rad organa za varenje (ne nadražuje i ne nadima želudac i creva). Svež sok treba piti kod reume 8 dana. Mešavina soka i meda koristi se kod zapaljenja gornjih disajnih puteva. Kaša od trešanja u obliku maske deluje na kožu lica, vrata i dekoltea.Mogu je koristiti i dijabetičari, jer ova vrsta šećera ne škodi, ali sasvim u malim količinama.

Kontraindikacije: trešnje ne treba jesti pre obroka jer vezuju želudačne sokove i usporavaju varenje. Isto tako posle trešanja ne piti vodu i alkohol (naročito pivo).