ČAJEVI OD BEZGLUTENSKIH ŽITARICA

KUKURUZNI ČAJ
Kukuruzni čaj se priprema od kukuruzne svile i prženih semenki kukuruza. Sadrži prirodne šećere„ obiluje vitaminima (A, B1, B3 i C), mineralima (kalcijumim i gvožđem). U jesen ubrati svilenkaste kukuruzne svile (ne suve), raširiti u tankom sloju po gazi i osušiti u hladovini. Kada vlaga ispari, svilu staviti u papirne kese i koristiti u zimske dane.
Lekovita svojstva: protiv zatvora, anemije, glavobolje, migrene, umiruje živce, za mršavljenje. Kukuruzna svila je dobar tonik za odstranjivanje toksina iz mokraćnih kanala i bešike.

Tonik od kukuruzne svile

Potrebno:

  • 3 kašike kukuruzne svile
  • 2 šoljice ključale vode

Priprema:
Kukuruznu svilu staviti u šolju, preliti vrelom vodom i ostaviti potopljeno i poklopljeno 10 minuta, a zatim procediti i poslužiti.

Čaj od zrna kukuruza

Potrebno:

  • 2-3 klipa suvog kukuruza tvrdunca

Priprema:
Semenke skinuti sa klipova, pročistiti, staviti u lim i peći na 160oC, često mešajući, da zrna izgube vlagu i postanu zlatne boje. Pržena zrna i klipove preliti sa 1,5 l ključale vode i kuvati poklopljeno 40 minuta na smanjenoj temperaturi. Pojačati temperaturu i kuvati još 10 minuta, skinuti s plotne, izvaditi klipove i procediti. Napitak je vrlo ukusan i zdrav.

PIRINČANI ČAJ

Pirinčani čajevi su bogati hranljivim materijama, kompleksom vitamina grupe B, mineralima i vlaknima koja deluju kao neutralizator kiseline (dobri su protiv gorušice). Za pripremu čajeva se koriste sve vrste belog i smeđeg pirinča (osim instant vrste), a mogu se i međusobno mešati.

Lekovita svojstva: ublažava glavobolju, otklanja želudačne smetnje, umiruje živce, čisti creva, snižava holesterol i pritisak, zaustavlja proliv i grčeve kod menstrualnih tegoba. Jača kosu, zube, nokte i kosti.
 

Čaj od pirinča

Potrebno:

  • 1 šolja pirinča
  • 3 šolje ključale vode

Priprema:
Očišćeni pirinač sipati u hladnu vodu, oprati, procediti i prosušiti na papirnatom ubrusu. Pržiti ga, neprestano mešajući da zrna postanu zlatne boje i da ispuste orašasti miris. Odmah ga staviti u lonac i preliti ključalom vodom. Kuvati na smanjenoj temperaturi 20 minuta, skinuti s plotne i ostaviti 3 minuta da odstoji, procediti i piti.