ARTIČOKA

ARTIČOKA (Cynara scolymus) – male je hranljive vrednosti, oko 40-50 kalorija na 100 g jestivog dela, a srce artičoka iz konzerve od 25 dg ima 130 kalorija. Postoji zelene i modre boje. Artičoka na dugoj stabljici ima velike cvetne glavice sa mesnatim, sočnim listovima i sočnim jezgrom („srcem”). Koren, stabljika i veliki listovi se ne koriste za jelo. Artičoka sadrži: vrlo malo proteina i masti, oko 9,3% ugljenih hidrata, 1,5% sirove celuloze, mineralne soli (mangan, kalcijum, fosfor, željezo, kalijum, sumpor, natrijum, magnezijum), vitamine (A, B1, B2 i C). Nagorak i pomalo trpak ukus potiče od taninske kiseline (zbog toga se i treba pre upotrebe donji deo zakiseliti i kuvati u slanoj vodi. List artičoke sadrži supstancu cinarin koja stimuliše sistem za probavu, pospešuje proizvodnju žuči, antioksidant silimarin (važan u prevenciji raka prostate, dojke i grlića materice). Koristi se mlada dok su još donji listovi pupoljaka zatvoreni ili se počnu malo odvajati. Pre pripreme jela donje listove obavezno treba odstraniti.
Koristi se uvek potpuno mlada i sveže ubrana biljka.
Lekovita svojstva: stimuliše i pomaže sistem za varenje, utiče na bubrege i jetru (regeneriše ćelije jetre), snižava nivo lošeg holesterola, ublažava mučninu, simptome reume i pospešuje varenje masti. Deluje i kao blagi diuretik (smanjuje ureu u krvi pospešujući izbacivanje uree mokraćom), umanjuje bolove u bešici. Preporučuje se dijabetičarima, jer se pri termičkoj obradi kuvanja insulin raspada u voćni šećer. Gorka materija Cynaropikrin stvara krv i pospešuje elastičnost krvnih sudova. Artičoka ima afrodizijačka svojstva, jer jača želju i libido.


 

 

RECEPTURE

Priprema artičoke – glavicu očistiti, oprati pod mlazom hladne vode (ili u nekoliko tekućih voda). Glavicu odvojiti od stabljike (tako da malo zahvati „srce”), spoljne donje tvrde listove odstraniti. Na ostalim listićima odseći vrhove (bodlje). Donji deo se malo zaseče i poprska limunovim sokom, a prema potrebi cvetnu glavicu preseći uzdužno na dve polovine. Kuvati u slanoj ključaloj vodi oko 30 minuta.

PRILOZI

Bešamel umak
Artičoke sa maslinkama
Artičoke s lučicama

SALATE

Artičoka sa graškom
Salata od srca artičoka s parmezanom

SUPE I ČORBE

Čorba od artičoka i boba

KUVANA JELA

Varivo od ostatka listova artičoke
Varivo od artičoka sa graškom
Artičoke sa graškom i bobom
Artičoke sa proprženom jagnjetinom

PRŽENA I PEČENA JELA

Punjene zapečene artičoke
Artičoke s račićima

POSLASTICE

Uskršnja pita

LEKOVITE PRIPRAVKE

Listove na stabljici ispod cvetne glavice, stabljika i koren nikada se ne koriste za jelo, ali oni imaju lekovita svojstva. Mogu se koristiti za pripemu umesto glavice. Imaju ista lekovita svojstva kao i cvetne glavice. Od delova koji se ne koriste u ishrani pripremaju se razni čajevi.

Čaj od listova artičoke
Lekovito vino od artičoka