BELI LUK

BELI LUK, češnjak (Allium sativum) – koristi se kao hrana (glavica i list dok je mlad), začin i lek. Poseduje posebna karakteristična aromatična svojstva i ljutinu. U količinini od 100 g jestivog dela ima 139 kalorija. Sadrži 6,8 g proteina, 28 g ugljenih hidrata, masti nema. Veoma je bogat mineralima (posebno selenom, kalcijumom, magnezijumom, sumpornim heterozidom, sumpornim eteričnim uljima i cinkom), alicinom (alinom) i vitaminima (prostaglandinom A, grupe B i C vitaminom). Najbolje ga je jesti u sirovom, svežem stanju. Termička obrada uništava skoro sve njegove sastojke, naročito deo vitamina C, vitamina B grupe i lekovite sastojke etarskog ulja.

Upotrebljava se kao dodatak jelima, naročito salatama. Mladi luk je prijatnog i osvežavajućeg ukusa. Treba ga koristiti kao prvu prolećnu salatu zajedno sa listom, za predjelo ili kao dodatak drugom povrću, umacima i supama.

Preporuke:
Dnevna doza 2 čena starog ili 3­-4 stabljike mladog belog luka sa listovima (jesti nekoliko puta u toku dana).

Lekovita svojstva:
Posebno se ističu antibaktericidna i antivirusna svojstva u borbi protiv različitih infekcija. Poseduje i antioksidativna svojstva ima izražena purgativna i diuretična dejstva. Deluje na organe za disanje, varenje, crevnu floru, rad jetre i žuči, krvni pritisak, iscrpljenost organizma i razne druge bolesti. Blagotvorno deluje na sve žlezde u organizmu, daje snagu i vitalnost organizmu, sprečava senilnost. Poseduje veliku energiju i pripisuju mu se afrodizijačka svojstva.

Kontraindikacije: Na bolesni želudac deluje nadražajno.

Beli luk

RECEPTURE

PRILOZI

Umak od belog luka

PREDJELA

Premaz od belog luka i paprike

SALATE

Salata od belog i crnog mladog luka

LEKOVITE PRIPRAVKE

Stari mađarski recept za dugovečnost

Alkoholni ekstrakt belog luka
(starokineski homeopatski lek)

Sirup od belog luka
Indikacije: dugotrajni bronhitis, upala gornjih disajnih puteva, snižava povišeni krvni pritisak, protiv zaraznih bolesti.

Salata za mršavljenje i protiv celulita
Lepši ten
Za dugovečnost
Protiv visokog krvnog pritiska