BLITVA

BLITVA (Beta vulgaris) – malo je veće hranljive vrednosti u ovoj grupi povrća. Ima oko 85 kalorija na 100 g jestivog dela. Sadrži: 2 g proteina, 4,83 g ugljenih hidrata, 0,42 g biljnih ulja, 3,44 g celuloze, 1,62 g mineralnih sastojaka (bogata je kalijumom, manje kalcijumom i fosforom), vitamine (70 mg vitamina C, 0,09 mg B1, 0,19 mg B2, 0,8 mg PP, 6000 i.j. karotina) i aminokiselinu betain. Razlikuju se dve glavne vrste: lisnata, koja razvija rozetu krupnog, širokog i mesnatog lišća i rebrasta, koja ima jako razvijenu, sočnu i mesnatu stabljiku sa manjim listovima. Lisnata blitva se koristi u pripremi slično spanaću ili kao salata, kuvana i pomešana s krompirom. Izuzetno je pogodna za uvijanje sarmi u raznim kombinacijama. Rebrasta blitva sa dugim debelim, sočnim i mesnatim rebrima kuva se ili peče vezana u snopiće kao špargla ili praziluk (preliva se raznim umacima).
Koriste se lepi mesnati zeleni listovi sa širokom belom drškom koja se može pohovati ili pripremati kao i špargla. List bez drške priprema se često na isti način kao i spanać, dovoljno je da se popari vrelom vodom. Lišće blitve najčešće se servira kao prilog ribi.
Lekovita svojstva: usporava starenje, a koristi se kod zatvora i kod hemoroida. Aminokiselina betain reguliše i upravlja izbacivanjem otrova iz organizma (posebno iz jetre i žuči).

RECEPTURE

PRILOZI

Klasičan prilog za ribu

PREDJELA

Pica sa blitvom i sirom
Blitva s tikvicama

SALATE

Sirova salata od mlade blitve

SUPE I ČORBE

Krem supa od blitve

KUVANA JELA

Varivo od blitve, krompira i paradajza
Rolnice s nadevom od prosa

PRŽENA I PEČENA JELA

Odresci od blitve

POSLASTICE

Pita od blitve i šunke
Torta od blitve i sira