BROKOLI

BROKOLI, brokula (Brassica olearacea L., var. silvestris) – slična je karfiolu. Gornji deo biljke ima cvetnu glavu sastavljenu od mnoštva manjih „cvetića”.
Glava je najčešće tamnozelene ili plavkastozelene boje, a sreću se sorte: žute, ljubičaste ili bele boje. Glavica se odseca od stabljike tako da u donjem delu glavice ostanu pojedini listovi.
Brokoli je male kalorijske vrednosti, 100 g hranljivog dela sadrži 28 kalorija. Sadrži male količine proteina, ugljenih hidrata i masnoće. Ima velike količine hlorofila u jestivom delu i 2,7 g vlakna.
Ima značajne količine minerala (373 mg kalijuma, 105 mg kalcijuma, 24 mg magnezijuma i 42 mg fosfora, željeza, cinka i natrijuma).
Sadrži bogatstvo vitamina: 143 μg A, B1, B2, B6, B9, 115 mg C i E.
Među značajne sastojke ubrajaju se i raznovrsne biljne materije: flavonoidi, indoli, izotiocinat, enzimi, (naročito rutin, moćni antioksidans), koji imaju zaštitnu ulogu u organizmu. Brokoli sadrži svih dvanaest antikancerogenih supstanci (posebno sulforafan).
Takođe, sadrži i materije koje štite od pojave arterioskleroze i povišenog krvnog pritiska. U kulinarstvu se priprema sirova i termički obrađena. Za jelo se pored cvasti upotrebljavaju listovi i stabljika. Kao začin koriste se pored soli, sveže rendani muskatni oraščić, beli luk i pečene borove semenke. Najbolje je priprema na pari ili sa malo vode i što kraće vreme obrade ili pržen na malo ulja. Hranljivi sastojci (naročito hlorofil) su veoma osetljivi na visoku temperaturu, pa ga treba kuvati najviše 5 minuta.
Preporuka: na vrhu je top-liste zelenog povrća kao važna namirnica za ljudsku ishranu, jer sadrži veliku količinu antioksidantnih vitamina A, C i E, koji usporavaju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.
Lekovita svojstva: sastojci jačaju imuni sistem, sprečavajući na taj način pojavu i širenje raka. Posebno je korisna za prevenciju raka dojke.

RECEPTURE

PRILOZI

Brokoli sa maslinama
Brokoli u umaku od paradajza

PREDJELA

Brokoli sa parmezanom
Brokoli sa šampinjonima

SALATE

Salata od brokolija

SUPE I ČORBE

Supa od brokolija sa krilcima

KUVANA JELA

Varivo od brokolija sa slaninom

PRŽENA I PEČENA JELA

Odresci od brokolija
Sufle od brokolija sa šunkom u umaku
 

SLOŽENAC ILI MUSAKA?
Složenci su najomiljenija jela, rašireni po svetu, kako za decu, omladinu, odrasle tako i za starije. Priprema se od raznih vrsta povrća (međusobne kombinacije povrća sa začinima), u kombinaciji povrće i žitarice (kelj i pirinač, kelj, krompir i pirinač), mesne kombinacije (meso, slanina, krompir, paprika, luk i paradajz, junetina paradajz, luk i začini). Vrlo su hranljivi i ukusni, jednostavni za pripremu i ekonomični.
Složenci su logična jela nastala sama od sebe. Nekoli vrsta raznih namirnica povrća obariti, ocediti i staviti red po red u podmazanu tepsiju, posuti raznim začinima ili drugim dodacima, preliti prelivima i zapeći u pećnici.
Red po red, red po red (itd.) zajedničko je svim složencima i zapečeno u pečnici. Osim, ako složenac nije sirovi japanski (jer ima i takvih). I francuski krompir je složenac. Red krompira, red neke namirnice, luka, jaja, kobasice, pa opet red krompira (ime mu je drugačije). Sloj po sloj je osnova pripreme svih složenca. Nije li to musaka?
Musaka je višeslojno jelo kombiniranih namirnica. Da, to je na daleko poznata musaka.