ČIČOKA

ČIČOKA, topinambur, slatki krompir (Heliathus tiberosus L.) – kultivisane krtole čičoke su veoma hranljive i korisne, nepravilnog su oblika slične krompiru, grozdaste, duguljaste ili okrugle. U sirovom stanju umaju prijatan ukus nezrelih lešnika, a kuvane podsećaju na artičoku. Po boji i veličini zavise od sorte. Boja može biti u različitim nijansama, od bele do ljubičastocrvene. Masa krtola je od 10 do 100 g. Čičoka sadrži 2% belančevina, vrlo malo skroba, a od ugljenih hidrata najznačajniji je inulin (čak do 20%). Za vreme kuvanja i razgradnje prelazi u fruktozu (najbolji prirodni šećer kojeg organizam lako usvaja). Krtole imaju dosta mineralnih materija: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, cinka, fosfora i silicijuma. Bogata je sa vitaminima: A, B1, B2, H i D, a manje vitamina C.

Prilikom varenja i razgradnje prelaze u organizmu u fruktozu, prirodni šećer koji mogu da koriste svi dijabetičari. Smatra se da je fruktoza najbolji prirodni zaslađivač, koji je dva puta slađi od šećera. Gomolji imaju prijatan ukus nezrelih lešnika. Pre upotrebe čičoku treba dobro oprati, a zatim u što tanjem sloju oljuštiti ljusku. U ishrani se koriste kao i krtole krompira, kuvane ili pečene. Sočni deo se koristi za pripremu čorbi, salata, slatkih namaza i drugih jela. Cele zime može ostati u zemlji čiji je hranljivi sastav potpuno očuvan.

Najpoznatije su sorte „bianka”, „topianka”, „violet”, „komunes”, „bela” i dr. Pre upotrebe krtole se peru i odstranjuje im se pokorica i manje izrasline.
Koriste se za kuvanje (čorba, pire, salata, pekmez, prženje (kao pomfrit), dinstanje, peku se na roštilju. Poslužuju se i kao dodatak jelima, na isti način kao i krompir. Koriste se i za pečenje rakije.

Lekovita svojstva:
Inulin deluje na žuč i pankreas, smanjuje krvni pritisak, šećer u krvi, poboljšava izlučivanje mokraće.

Čičoka

RECEPTURE

SALATE

Klasična salata od čičoke

SUPE I ČORBE

Čorba od čičoke

KUVANA I DINSTANA JELA

Aromatična kaša od čičoke

POSLASTICE

Pekmez od čičoke