ENDIVIJA

ENDIVIJA, krecuša (Cichorium endivia) – smatra se vrstom zelene salate, ali je srodna s cikorijom. To je povrće vrlo visokog kvaliteta sa znatno većim mogućnostima primene u kulinarstvu nego salata. Uzgaja se u više vrsta sa različitim hranljivim i lekovitim svojstvima. Napoznatiji tipovi su: bataviljski (eskariol) sa širokim i ravnim lišćem, te endivija sa mahovinastim, tamnolisnim, kovrdžavim i nazubljenim listovima. Zeleno lišće je jestivo samo mlado.

Energetska vrednost endivije je mnogo veća od zelene salate, jer je bogatija proteinima i šećerom, suvom materijom i polisaharidima (neophodni za probavni sistem). Od minerala i vitamina sadrži manje nego zelena salata, ali je bogatija vitaminom C (17mg). Nagorkog je ukusa jer sadrži inulim. Nežna žuta srž je najbolji deo endivije jer sadrži manje gorkih materija u odnosu na spoljne tamnije listove.

Lekovita svojstva: inulin deluje diuretički, pospešuje apetit i podstiče izlučivanje mokraće.

Posebna napomena:
Gorak ukus endivije se ublažuje: mešanjem krompira ili cvekle, tvrdo kuvanim jajetom, prelivima vinegret umakom ili limunovim sokom, dodatkom voća ili posipanjem začinskim travama (mirođija, peršun…)

 

RECEPTURE

SALATA

Endivija sa prelivom od cvekle
Endivija sa krompirom
Preliv za salatu sa vinskim sirćetom
Preliv za salatu sa limunom

SUPA

Krem supa od endevije

KUVANA JELA

Varivo od kuvane endivije i krompira
Varivo od endivije sa mesom

PRŽENA I PEČENA JELA

Pržena endivija