KARFIOL

KARFIOL, cvetača (Brasica oleracea, var. botrytis) – zeljasto je kupusno povrće, prijatnog delikatesnog ukusa. Velike je hranljive, a male kalorijske vrednosti. 100 g jestivog dela ima 25 kalorija. Za ishranu se upotrebljava cvet zbijen u glavicu i lisće. Karfiol sadrži: 2,48% proteina, 0,43% bilja ulja, 1,21% šećera, mineralne soli 0,83% (kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor, gvožđe). Ima puno vitamina C 69 mg% i folnu kiselinu. Celuloze ima 0,91%, a suve materije 9,11%.

Mesnatu sredinu tvore stisnuti cvetovi oblika glavice, oko koje se šire zeleni listovi. Upotrebljavaju se cvetovi i listovi za pripremu laganog obroka i kuvaju se odvojeno. Od glavice se mogu načiniti gotovo sva slana jela od supe, variva, musake, salate, kao i samostalno glavno jelo ili kao prilog. Lišće sadrži najvažnije prehrambene sastojke. Listovi se mogu upotrebiti na više načina: izmiksiraju se i razrede mlekom i kiselom pavlakom za krem supu, varivo ili se mogu kombinovati sa ostalim povrćem. Ubrani karfiol treba koristiti odmah, dok su glavice sasvim sveže (brzo se kvari).

Lekovita svojstva: vlakna sadržana u karfiolu usporavaju razmenu šećera.

Kontraindikacije: teže se vari i nije prikladan za ishranu ljudi koji boluju od crevno­želudačnih bolesti, jer sadrži mnogo celuloze.

 

RECEPTURE

PRILOZI

„Zaluđeni karfiol”
Karfiol na poljski način

PREDJELA

Karfiol sa susamom
Karfiol sa brokolijem i inćunom
Koh od karfiola
Karfiol sa majonezom
Karfiol sa umakom od sira
Karfiol u bešamel umaku

SALATE

Salata od karfiola sa pavlakom
Salata od karfiola sa nanom

SUPE I ČORBE

Gusta supa od karfiola
Krem čorba od karfiola

KUVANA I DINSTANA JELA

Varivo od karfiola
Varivo od lišća karfiola

PRŽENA I PEČENA JELA

Gratinirani karfiol
Gratinirani karfiol sa ribom
Ćufte od karfiola