PORTULAK

PORTULAK, tušt (Portulaca oleracea spp. sativa) – kultivirana biljka ima uzdignuto (uspravno) stablo sa nešto krupnijim listovima, žute ili zelene boje. Pripada grupi lisnatih hranljivih i lekovitih biljaka. Ukus mu je blago kiselkast, slan i osvežavajući.
U ishrani se koristi za pripremu salata, čorbi, variva, đuveč, u testu za palačinke, pitama, ili kao rskav začin u salatama, prelivima sa kiselim mlekom. Koriste se mladi sočni listovi i izdanci (visine 3-5 cm i jedu sa sirovi kao salata, kratko prokuvano, dinstano, prilog uz drugo povrće, od njih se priprema turšija (u sirćetu). Ubrane izdanke oprati, a grube drške odstraniti.
Sadrži: aminokiseline, alfa­linolensku kiselinu (sadrži više 1/3 ove kiseline u odnosu na samonikli) koja pripada grupi omega-3 masnih kiselina (značajna je za rast i razvoj organizma, štiti ćelijske zidove, reguliše nivo holesterina i sprečava bolesti srca i krvotoka.
Od minerala sadrži: kalcijum, magnezijum, kalijum, i vitamine C i E, glutation i razne karotinoide. Sadrži još i triptofan, fenilalanin i biofenole koji su delotvorni hvatači radikala u organizmu i time štite od mnogobrojnih bolesti.
Kontraindikacije: prekomerna upotreba ima negativno dejstvo na organizam jer sadrži nepoželjne sastojke. Oksalna kiselina opterečuje bubrege, glikozidi deluju na srce, a kod prevelikog umetnog đubrenja sadrži i velike količine nitrata.

Tušt