RABARBARA

RABARBARA, rebarnara, reven (Rheum rhabarbarum) – višegodišnja zeljasta biljka sa krupnim listovima (koji se ne koriste za ishranu, jer list sadrži oksalate, otrove) i dugim debelim zelenim, ljubičastim, ili ružičastim drškama-stabljikama (Rhizoma Rhei). Drške se oljušte, a mesnati deo stabljike je za ishranu. Malo je kiselkastog ukusa, podseća na kisele jabuke. Bledo crvene drške sitnijih listova su slađe nego od tamnocrvenih krupnijih listova. Drška sadrži minerale (kalcijum, kalijum, magnezijum, nangan, gvožđe i fosfor), vitamine A, C, B3, B5 i D, jabučnu, limunsku (zaslužne za osvežavajući ukus) i oksalnu kiselinu u obliku kalcijumove i kalijumove soli kao i antrakinonske glikozide. Drška je bogata dijetalnim vlaknima. Od drške se priprema: čorba, sarma, salata, umak, ukusan kompot (naročito u rano proleće kada nema drugog povrća), za pripremu marmelade, džemova i kao dodatak nekim poslasticama, npr.: za kolače i deserte.
Kiselost rabarabare se ublažava dodavanjem limunovog soka ili vina. Očišćene, oprane i iseckane stabljike mogu se seckati i odlagati u zamrzivač. Za zamrzavanje: oprati strukove, skinuti listove i kožu sa drške, iseći na kocke, ocediti i odmah upakovane zamrznuti. Od oguljenih lisnih drški pravi se odlična salata.

Lekovita svojstva: stimuliše organe za varenje, rad želuca, creva i tvrdu stolicu, prečišćava (detoksinira) krv, popravlja raspoloženje i smiruje nerve.

Kontraindikacije: veće konzumirane količine imaju izrazito kiselu reakciju u organizmu što može izazvati pomanjkanje kalcijuma.
Treba je kombinovati sa baznim ili neutralnim namirnicama (presno povrće, luk, krompir, pitomi kesten, bezglutenske klice i dr.).
 

rabarbara

RECEPTURE

PRILOZI

Pire od rabarbare

PREDJELO

Predjelo od rabarbare

SALATE

Salata od sirovih drški rabarbare

SUPE I ČORBE

Supa od rabarbare i povrća
Čorba od povrća
Potaž od rabarbare sa povrćem

KUVANA I DINSTANA JELA

Rabarbara sa krompirom

POSLASTICE

Kolač od rabarbare sa sirom

NAPITCI

Napitak od rabarbare

ZIMNICA

Kompot od rabarbare
Džem od rabarbare
Džem od rabarbare i banana