RUKOLA

RUKOLA, rikula, rokula (Eruca vesicara ssp. Sativa) – žbunasta jednogodišnja biljka iz porodice kupusa. Za ishranu se koriste mladi sočni listovi, cvetići, mlade semene čaure i zrelo suvo seme. Donji listovi su nazubljeni i podsećaju na maslačak, a gornji su ovalni i glatkih rubova. 100 g jestivog dela ima 10 kalorija.
Listovi imaju nakiseli ljuti ukus, a stariji su gorki i žilavi. Listići su vrlo bogati vitaminom C i karotenom, sa malo mineralnih materija i drugih sastojaka. Sadrže i eterična ulja jačeg ukusa i arome.

Poseduje antibaktericidne materije i smatra se prirodnim antibiotikom, a pripisuje joj se i afrodizijačko svojstvo. Mlado lišće (sirovo ili dinstano) se koristi za pripremu salate ili u kombinaciji sa drugim blažim povrćem (zelenom salatom, seckanim lukom, maslačkom, paradajzom), lagano kuvana (slično spanaću), brzo dinstana na maslinovom ulju (preliv preko rezanaca). Ukus rukole podseća na ukus salate potočarke.
Semene čaure su mlade i sočne, koriste se kuvane ili dinstane.
Zrelo seme se koristi kao začin (slične su semenu slačice, pa se koriste za pripremu domaćeg senfa).

Lekovita svojstva: osvežava organizam, odličan je tonik i sredstvo koje reguliše varenje, pomaže kod prehlade, ublažava kašalj i koristi se kaop afrodizijak. Zbog bogatstva antibakterijskih materija smatra se prirodnim antibiotikom.

rukola