SLATKI KROMPIR

SLATKI KROMPIR, batata, batat (Ipomea batatas L.) – višegodišnja je baštenska kultura, ali se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka. Odebljali brašnasti koren ima oblik duguljastog gomolja (krtole). Ukus mu je svojstven, slatkast, po čemu je i nazvan slatki krompir. Pripada botaničkoj familiji slakova (Convolvulaceae) i nema nikakve morfološke sličnosti sa krompirom (Solanum tuberosum L.), osim što mu nalikuje.

Po hemijskom sastavu je vrlo sličan krompiru, ali sadrži mnogo više proteina. Gomolji batata mogu da budu crvene, žutobele i naranđaste boje. U 100 g batate ima približno 86 kalorija. Sadrži visoki procenat skroba, malo šećera, nema masti. Ima veliki izvor minerala (vrlo malo natrijuma), vitamina (mnogo beta-karotena i vitamina E) i djetalnih vlakana. Krtole su bogate suvom materijom do 30%, a sadrže 4-6% ugljene hidrate i malo sećera. Količina od 200 g batata daje istu količinu beta-karotena (kao i 5 kg brokolija). Količina od 140 g batate osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E.

Lako se kulinarski obrađuje. Priprema se na isti način kao i krompir. Može se kuvati, pržiti ili mleti u brašno od kojeg se mesi hleb, druga jela i spravlja vino. Mladi listovi se pripremaju kao spanać. Slana jela se pripremaju od batata žute boje, a slatka jela od narandžaste i crvenkakaste boje. Brže se skuva od krompira. Zbog hranljivih i lekovitih svojstava trebalo bi ga uvrstiti u svakodnevnu ishranu. To je energetska namirnica sa vrlo niskim glikemijskim indeksom. Kod nas se u ishrani vrlo malo koristi, pa se zbog svojih svojstava preporuča kultiviranje.

Lekovita svojstva: štiti organizam od srčanih tegoba, začepljenja krvnih sudova, koristan je za funkcionisanje mozga i probave.

Slatki krompir
 

RECEPTURE

PRILOZI

Slatki krompir za ribu

SUPE I ČORBE

Krem supa od slatkog krompira

POSLASTICE

Pita od slatkog krompira