SPANAĆ

SPANAĆ (Spinacea oleracea) – male je hranljive vrednosti. U 100 g jestivog dela ima 31 kaloriju. Spanać sadrži: hranljive materije (2,86 g belančevina, 3,63 g ugljenih hidrata), 0,39 g masti, mineralne soli (840 mg kalijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma, natrijuma) i vitamine (A, B1, B2, B3, B9 i C), 0,1-0,2 mg hlorofila i 2,20 g biljna vlakna.
Zahvaljujući betakarotenu, hlorofillu i vitaminu C deluje kao antioksidans. Pronađeno je 13 različitih flavonoida koji imaju antioksidativno i antikancerogeno dejstvo. Prirodan je izvor lepote i prevencije protiv starenja. Koriste se samo mekani mladi listovi sa kratkim drškama. Dugačke drške prema korenu su znak da biljka nije mlada.
Pre upotrebe svaki list se mora oprati pod mlazom hladne vode. Spanać ne sme stajati potopljen u vodi. Najbolje je kuvati ga na pari ili pirjaniti (dinstati) bez dodavanja vode ili kratko blanširati. Dovoljno ga je samo popariti ključalom vodom. Posle blanširanja, listove spanaća preliti hladnom vodom jer će se na taj način održati tamnozelana boja, a količina nitrata opada za oko 70%. Sasvim mlade sveže i sirove listove upotrebiti za salatu. Drške uvek odstraniti do lista, jer sadrže oksalnu kiselinu koja je štetna po organizam. Spanać je najbolje jesti svež, po mogućstvu sirov (u salatama), začinjen hladno ceđenim maslinovim uljem, limunovim sokom i mlekom (ili jogurtom, kiselim mlekom i sirom). Oksalna kiselina vezuje kalcijum iz mleka i stvara nerastvorljivo jedinjenje kalcijum-oksalat, koje organizam odbacuje. Ostatak kuvanog spanaća obavezno treba baciti jer se nitrati fermentacijom u hladnjaku pretvaraju u opasne nitrite (koji je otrov za organizam). Spanać se kuva se u malo ključale vode oko 5 minuta. Voda, u kojoj je kuvan spanać, bogata je nitratima i ne treba je ostavljati za dalje korišćenje.

Lekovita svojstva: lak je za varenje i prilično je sit, ublažava prehlade i grip. Supstance u listovima jačaju sluzokožu i pospešuju rad žuči i creva. Mineralne materije utiču na prolepšavanje tena kože.

Kontraindikacije: ne proporučuje se konzumiranje u većoj količini zbog oksalne kiseline, jer može pogoršati stanje bubrežnim i reumatičnim bolesnicima. Oksalne kiseline ima najviše u peteljkama i rebrima listova.

spanac

Priprema spanaća
U cilju očuvanja korisnih sastojaka i nestvaranja štetnih jedinjenja preporučuje se:

  • čišćenje: prvo ukloniti drške sa lista, dobro ga oprati,
  • jesti presan spanać u leto i jesen,
  • kuvanje: listove uroniti u posudu sa ključalom vodom, pokriti poklopcem i kuvati oko 3-5 minuta. Vodu ocediti i baciti. Spanać se može pariti 6-8 minuta iznad rešetke nad ključalom vodom,
  • obarene listove usitniti,
  • mlade listove možete kratko propržiti na maslinovom ulju ili maslacu
  • pripremati spanać neposredno pre obroka i odmah ga koristiti (ne sme se ponovo podgrevati jer je štetan za organizam.

 

RECEPTURE

PRILOZI

Dinstani spanać na klasičan način
Okruglice od spanaća sa sirom

PREDJELA

Spanać sa jogurtom
Kroketi od spanaća
Rolat od spanaća sa krompirom

SALATE

Salata od spanaća
Salata od spanaća, mladog luka i sira

SUPE I ČORBE

Supa od spanaća sa pirinčom
Čorba od spanaća i kiselog mleka

KUVANA JELA

Varivo od spanaća
Pire od spanaća