UVODNIK

Knjiga "BEZGLUTENSKA KULINARSKA ISHRANA", ima osnovni cilj da prezentira informaciju o izboru dozvoljenih bezglutenskih namirnica, pravilnoj bezglutenskoj ishrani, svojstvima i sigurnu opisnu pripremu jela bez glutena u domaćim uslovima.

Celijakija i gluten

Celijakija (poznata kao celijačna bolest, glutenska enteropatija, netropski-celijačni spru, netolerancija tankog creva na gluten) je urođena alergijska bolest tankog creva zbog reakcije na određene lance proteina na gluten. Ona se manifestuje kao trajna nesposobnost da razgrađuje gluten iz hrane u tankom crevu, javlja se kao posledica udisanja glutenskog brašna, prašine i polena koji se nalaze u zrnu ili kao posledica reakcije organizma na sastojke nekih žitarica i njihovih prerađevina.

Biologija i fiziologija ishrane i digestija

Ishrana je zasnovana na ljudskoj evoluciji, na našim odnosima sa okolinom i našim individualnim potrebama. Čovekova ishrana se postepeno menjala: od prirodnih biljnih namirnica ka životinjskim i rafinisanim namirnicama tokom poslednja dva ili tri veka.
Čovek je tokom evolucije, po svojoj prirodi, anatomiji i fiziologiji, bio i ostao do danas vegeterijanac. Neprilagođeni način u ishrani vrste, izaziva određene posledice, pa za kraće ili duže vreme, zavisno od jedinke i njenog načina života, izaziva poremećaje u radu organizma, izazivajući bolesti i prevremenu smrt.

Acidogene i alkalogene namirnice

Posebna napomena: Pravilna ishrana zahteva da svi glavni obroci treba da sadrže povrće (posebno krompir), voće i mlećne proizvode da bi organizam regulisao kiseline. Jogurt, mleko, ribizle, južno voće, cvekla i sirće bogati su kiselinama, ali lako se pretvaraju u baze (ako je organizam zasićen bazama). Dnevne vežbe omogućavaju bolje napajanje tkiva kiseonikom što omogućava izbacivanje kiselina koje su „preživele”, bazne namirnice.