Predstavlja sveukupnost životinjskih pokretnih heterogenih oblika koji žive na kopnu i u vodi. Za svoju ishranu koriste gotovu hranu. Karakteristično je, da im istovremeno rastu svi delovi tela, koji je ograničen na određeno vremensko razdoblje života. Životinje imaju probavni sistem, koji obuhvata veliku unutrašnju površinu. Čvrstoću organizmu daju unutrašnja potporna tkiva i kostur (osim neki oblika). Organi za razmnožavanje se nalaze u unutrašnjosti tela.

U ovom poglavlju obrađeni su domaći, divlji i vodeni životinjski oblici, koji se koriste za ljudsku ishranu. Oni obuhvataju sledeću strukturu sadržaja:
– uvod (u jela sa mesom),
– domaće dlakave i pernate životinje (krupnu i sitnu stoku, perad),
– divljač (dlakave i pernate životinje),
– vodene životinje (ribe, rakove, školjke).

UVOD U JELA SA MESOM

Meso predstavlja važan izvor vrednih bioloških proteina i zaštitnih materija. Kako meso sadrži dosta fosfora treba ga kombinovati sa namirnicama koje sadrže manje fosfora, kako bi se omogućila apsorpcija gvožđa i drugih oligoelemenata.

DOMAĆE KRUPNE DLAKAVE ŽIVOTINJE

Domaće životinje se gaje radi obezbeđenja hrane (mesa, mleka i njihovih prerađevina). Najkvalitetnije meso je juneće i goveđe.

Zadovoljavajući je i kvalitet mesa mladih bikova, ako nisu jako mršavi. Meso mršavih životinja većinom je dugačkih vlakana i suvo, pa se negativno ponaša kod termičke obrade. Meso kratkih vlakana, prošarano masnoćom i tamno crvene boje pogodnije je za brzu termičku obradu. Na kvalitet mesa utiče stepen uhranjenosti, pol, starost životinje, dužina sazrevanja mesa, temperatura i određena vlažnost vazduha.

PERNATA DOMAĆA ŽIVINA

UVOD U JELA OD PERADI

U pernatu živinu ubrajaju se: pilići, kokoške i petlovi, ćurke, guske, patke, morke i golubovi.

Englezi ćurku smatraju „kraljicom peradi”. Pre nekoliko godina počeo se gajiti i noj, najveća ptica.
Živinsko meso je veoma „zdrava” hrana, jer sadrži najviše proteina, a najmanje ugljenih hidrata i masnoća. Veoma je izdašno, jer se može pripremiti ceo obrok uz određeni dodatak. od povrća.
Živinsko meso se koristi sveže, zamrznuto i osušeno (dimljeno).

DIVLJAČ

Meso divljači predstavlja gastronomsku poslasticu i odavno zauzima posebno mesto u ishrani ljudi. Odlika mesa je, da je posno, siromašno mastima i bogato proteinima. Lako je svarljivo i mogu ga konzumirati svi, od dece do najstarijih konzumenata.
Očišćena divljač najčešće se nadeva sušenom slaninom jer je meso mrsno i ona nadohnađuje mast.

Divljač se deli na: