RECEPTURE ZA PRILOGE I UMAKE UZ DIVLJAČ

O dodacima uz divljač

Obično se koristi celi kuvani ili domaći pire krompir, voće, mešano povrće, bezglutenska testenina, rezanci, njoki, sve kombinacije bezglutenskog testa, pirinač sa dodacima domaćih začina i razni umaci, razno kuvano povrće u soku od mesa, kuvane ili dinstane gljive, repa, pire ili komadi kuvanog pitomog kestena.
Kraljica svih priloga je palenta, sveže skuvana ili narezana na komade i propržena na maslacu, odlično prati gulaše i paprikaše od zečetine, srnetine ili divlje svinje.

Dodaci ne smeju da sadrže nedozvoljene sastojke.

Pečena pernata divljač gotovo uvek se stavlja na pržene kriške hleba, prelivene sokom od pečenja ili premazane paštetom od iznutrica divljači. Ako se pernata divljač služi kao glavno jelo, najbolji prilog je palenta, a uz prepelicu se preporučuje beli rizoto ili bezglutenski makarončići, a uz divlju patku bezglutenski rezanci. Ako se pernata divljač poslužuje kao međujelo, prilog pečenom mesu od pernate divljači bira se prema načinu kuvanja: celo povrće ili rezano na komade, prženo, pečeno, dinstano ili propasirano povrće. Odličan prilog su kuvani ili pečeni krompiri, neljušteni krompir u pećnici (u gaćama) ili gljive na žaru. Za originalniji prilog može se odabrati voće: jabuke, prženi kolutovi ananasa na maslacu, pire od ribizle ili borovnice, razne vrste kultivirane i samonikle salate i slično.

Evo nekoliko posebnih priloga:

  • Pire od jabuke (kuvana i pasirana) sa dodatkom cimeta;
  • Cela pečena jabuka punjena orasima i džemom od šipka;
  • Kruška kuvana u mešavini vina, vode, šećera i kori limuna;
  • Pariske knedle – u prokuvano mleko sa maslacem dodati kukuruzni griz i kuvati do gustine palente. Dodati jaja i isečene 2 kriške bezglutenskog hleba na kocke. Mešenjem formirati rolnu, umotati u platno i kuvati u supi oko 45 minuta;
  • Lovačke knedle – uz gore navedene sastojke dodaje se pržena slanina isečena na kockice i dinstane gljive.

RECEPTURE

PRILOZI ZA DIVLJAČ

Knedle od suvog bezglutenskog hleba i brašna
Knedle od bezglutenskih zemički i brašna
Knedle od krompira i brašna
Lovačke knedle
Knedle od pečenog mesa uz divljač
Valjuške od krompira

UMACI

Umak od salamure sa zečetinom
Umokac za divljač od salamure
Umak za divljač
Francuski umak
Engleski umak