TELAD

Meso uhranjenog teleta je svetloružičasto ili žućkasto-crvenkasto, dosta mekano, elastično i bez masnog tkiva. Bubrezi su mu uvek obloženi lojem. Smatra se kao najbolje od svih mesa. Lako je svarljivo i pored toga što sadrži dosta proteina. Kvalitet mesa zavisi od sorte, pola, starosti, načina tova, vrsta hrane i načina klanja. Telećem mesu nakon klanja je potrebno svega nekoliko dana da sazri.
Meso mršavog teleta ima 113 kalorija. Sadrži: 21,3 g proteina, 3,1 g masti. Nije kvalitetno za prženje ili pečenje, jer je bez soka i nema masnoće. Meso srednje masnog teleta ima 160 kalorija. Sadrži: 19,1 g proteina i 9,2 g masti. Meso masnog teleta ima 204 kalorije. Sadrži: 18,2 g proteina i 14,6 g masti.
Teleće meso se najčešće koristi za dinstanje, pečenje, prženje, a manje za kuvanje.

Sečenje (tranširanje) trupa teleta

Uopšte, zaklano, očišćeno i bez utrobe, spolja gledano, teleće meso se deli na 12 delova. U grudnoj duplji od iznutrica se nalaze pluća i srce, a u trbušnoj duplji jetra, slezina i brubrezi.
Teletina
Legenda: 1. glava, 2. vrat, 3. kotleti, 4. srednji kotleti, 5.bubrežnjak, 6. but, 7. tanka prsa, 8. prsa, 9. plećka, 10. kolenica, 11. noge, 12. rep, 13. ruža, 14. šol, 15. frikado, 16. kapak.

Teleće meso, nakon klanja, ostaje u koži koja se skida u samoj mesari, pre prodaje. Tele se raseče na dve polovine i sa njih se odvoji prednja i zadnja noga u celini, a preostali deo se raseče u vrat, kare, bubrežnjak i prsa sa potrbušinom (to je prva četvrt). U drugu četvrt se ubraja: bubrežnjak, potrbušnica i but. Zadnja noga predstavlja but, a njegovi delovi su: frikado, šol, velika ruža, mala ruža i kolenica.

RECEPTI:

PREDJELA

Teleća glava u aspiku
Teleći jezik u umaku
Teleći rolat

SUPE I ČORBE

Teleća krem čorba
Supa od telećih nogu
Teleća bela čorba

KUVANA JELA

Teleći gulaš
Teleći paprikaš
Bećar paprikaš
Teleći perkelt
Teleća kapama
Pilav od telećeg mesa

PRŽENA I PEČENA JELA

Brzi teleći odrezak
Odrezak nadeven kukuruzom
Natur teleći odrezak
Bečki odrezak
Pariski odrezak
Teleći pikantni odresci
Teleći rolat sa povrćem
Nadevena teleća rebra
Teleći kotleti
Teleći medaljoni
Teleći medaljoni na mađarski način
Teleći ribić u kajmaku
Teleće pečenje sa zelenim tikvicama
Teleća kolenica sa gljivama

ROŠTILJ

Teleći ražnjići
Ražnjići od teleće jetre
Teleće brizle na kajmaku