MORKA

Morka, misirka, biserka, dukatka (Numida meleagris) ima izduženo, ovalno telo kojoj je leđna linija skoro vodoravna. Glava je mala, gola, lice plavobele boje. Na glavi ima jedan rožni izraštaj. Telo je obraslo gustim perjem, noge su duge, a vrat kratak. Boja može biti plavkasta, srebrnastosmeđa, siva i bela. Za sve boje, karakteristična su sedefasto bela okruglasta polja u obliku bisera. Mužjak (misirac) je nešto krupniji, ima veći rog i veće podbradnjake.
Meso morki je tamnije boje, po ukusu je slično mesu fazana, jarebice ili prepelice i veoma je cenjeno. Dostiže težinu od 1,3 do 2 kg.
Količina od 100 g mesa ima 153 kalorije. Sadrži: 23,4 g proteina, 6,6 g masti, minerale (natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink, jod, fluor, bakar) i vitamine (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, E, K). Meso mlade morke je vrlo meko i ukusno, naročito ako se priprema kao divljač.

Jaja su manja od kokošji, ljuska je pegava, mrkožute boje, vrlo tvrda. Težina mase jajeta je 45-50 g, tečna su i finog ukusa. U odnosu na kokošja, jaja morki sadrže više masti i imaju veću hranljivu i kaloričnu vrednost.
 

Morka

RECEPTURE

SUPE I ČORBE

Supa od morke

PRŽENA I PEČENA JELA

Pečena morka u maslacu
Morka sa keljom
Špikovana morka kao fazan
Morka sa guščjom jetrenom paštetom