NOJ

Noj (Struthio camelus) gajeni, je vrsta iz reda nojevki, danas najveća živeća ptica u svetu koja ne leti. Ima veliko telo, dugačak goli vrat sa malom spljoštenom glavom i širokim kljunom. Noge su mu dugačke sa dva kratka snažna prsta.
Ženke narastu u proseku do 1,7 do 2 m a mužjaci do 2,7 m u visinu, a teže od 100 do 130 kg. Ženka snese do 15 jaja, težine do 1,40 kg. Uzgaja se isključivo zbog kvalitetnog mesa i skupocenog ukrasnog mekog perja. Mužjaci imaju crno-belo perje na krilima i repu. Noj na kraju unutrašnjeg prsta ima tupu kandžu kojom može da raspori lava ili jednim udarcem da usmrti čoveka.
Meso noja, naročito brojlera, je vrhunske klase. Ima specifičan ukus koji podseća na ukus junećeg, goveđeg ili bizonovog mesa (zavisno od načina ishrane i pripreme).
Sadrži visok nivo proteina i vrlo malo masnoće i holesterola. U kulinarstvu se koristi najčešće za pripremanje kuvanih jela (gulaš, paprikaš, perkelt), od njega se prave fileti, odresci, kotleti, a koristi se i za proizvodnju prerađevina: pašteta, kobasica, dimljenog mesa… Ne može se peći klasično, jer postaje žilavo, ali u foliji sa povrćem je vrlo ukusno i sočno.
Dodavanjem jakih začina ili meda pojačava se vlastiti ukus nojevog mesa.
Jedno nojevo jaje koje teži preko 1,5 kg, dovoljno je da obezbedi obrok za celu porodicu. Da se obari potrebno je oko 45 minuta. Ukus nojevog jajeta je sličan kokošjem.

Noj

RECEPTURE

KUVANA I DINSTANA JELA

Paprikaš od nojevog mesa