BUKVA, CIPAL, CRNOREP, FRATAR, GAVUN

BUKVA, bukvica, matijaš (Boops boops) je najbrojnija riba sportskog ribolova. Gornji deo tela je obojen modrikastosivo do maslinastozelenkasto, a sa bočne strane je sivkaste boje sa tri do četiri uzdužne zlataste pruge. Meso bukve je belo, mekano i vrlo ukusno. Najbolja je pržena.
Riba Bukva


CIPAL balavac, bataš, mržnjak, plutaš (Liza ramada, Mugli cephalus, M. saliens, M. labeo) dužine je do 45 cm i težine do 1 kg. Meso je belo, mekano i vrlo ukusno.
U 100 g mesa ima 128 kalorija, a sadrži 15,8 g proteina, 6,8 g masti i 0,8 g ugljenih hidratra. Manji primerci se prže, a veći kuvaju ili raspolovljeni peku na gradelama (roštilju).
Cipal
CRNOREP, oćada, ušatka (Oblada melanura) ima ovalno telo i obično splošteno. Boje je tamnoplavo-sive sa odsjajem poput metala. Na repnom dršku ima sedlastu crnu mrlju koja je belo uokvirena. Meso joj je mekano i ukusno. Najukusnija je pržena.
Crnorep
FRATAR (Diplodus vulgaris) ima vrlo ukusno i traženo meso, naročito od većih primeraka. U kulinarstvu se koristi pečen, pržen ili kuvan.
Riba fratar
GAVUN (Atherinidae) je sitna morska riba sa veoma ukusnim mesom. Peće se, prži i kuva u ribljoj čorbi.
U 100 g mesa ima 98 kalorija, a sadrži 6,1 g proteina i 8,2 g masti.
Gavun