GIRA OBLICA, GOF, GOLUB, GRDOBINA, GUŠTER

GIRA OBLICA, g.atlanska, g.oštrulja (Spicara smaris, Centracanthus cirrus, Spicara flexuosa) ima vrlo ukusno belo meso.
U 100 g ima 69 kalorija, a sadrži 14,2 g proteina, 0,9 g masti i 1,1 g ugljenih hidrata. Najukusnija je pečena i pržena.
Gira oblica


GOF, orhan, šarban (Seriola dumerilli) ima belo mekano meso koje je sočno i najukusnije kada se peče na žaru. Manji primerci teže do 5 kg i imaju cenjeno meso. Veći primerci teže i do 70 kg.
Gof


GOLUB, kosir, morski orao (Myliobatis aquila) pripada porodici raža. Telo mu je široko i ima oblik romba, glava slobodno štrči sa zaobljenom njuškom. Koza mu je gola, bez krljušti i sluzava. Rep je u obliku duguljastog biča koji na završetku ima snažan trnoliki nastavak koji je u vezi sa otrovnom žlezdom. Meso mu je ukusno i može se pripremati na razne načine. Meso je najukusnije prženo ili pečeno.
Riba golub


GRDOBINA, morski đavo (Lophius piscatorius, Batrachus piscator) je riba spljoštena tela, ogromne glave (do 3/4 tela) i velikih usta. U Jadranu postoje dve vrste: grdobina mrkulja (Lophius piscatorius) dužine do 2 m i grdobina žutka (Lophius parvipinnis) dužine do 70 cm. Obe su jestive i ukusnog mesa.
Grdobina

KUVANA JELA

Grdobina sa grožđem i medom

 


GUŠTER (Synodus saurus) je oštrozuba riba, koja ima vrlo ukusno belo meso. Najukusnija je pečena i pržena.
Riba gušter