INĆUN

INĆUN, brkljun (Engraulis encrascolus, E.vulgaris) je najpikantnija od svih vrsta riba i jakog je ukusa. Tek ulovljeni inćuni imaju karakterističnu plavičastu boju na leđima (plava riba, po kojoj se razlikuju od ostale sitne ribe, npr. sardina), a kasnije gotovo pocrni (to je istovremeno i pokazatelj svežine ribe). Inćuni spadaju u grupu polumasnih plavih riba.
U 100 g svežih ima 138 kalorija. Sadrži: 21,6 g proteina visoke biološke vrednosti, 4,8 g masnoća sa 1,4 g omega-3 masnih kiselina. Bogata je nukleinskim kiselinama RNK i DNK koje utiču na podmlađivanje. Sadrži minerale (28,2 mg kalcijuma, 1 mg gvožđa, magnezijma i natrijuma u tragovima), vitamin A, vitamine grupe B i vitamin D). U ulju 100 g ima 194,8 kalorija. Sadrži 27,4 g proteina, minerale (273 mg kalcijuma, 16 mg natrijuma, 4,2 mg gvožđa) i 11,8 mg vitamina D i druge vitamine u tragovima.
Bez obzira što sezona svežih inćuna traje od aprila do jula, mogu se koristiti cele godine konzervirani u ulju, usoljeni, marinirani u sirćetu, sušeni, dimljeni… Inćuni u ulju imaju karakterističnu tamnu boju i jak ukus, pa se dodaju pastama, picama, kanapeima i sl. Marinirani su idealni kao meze (jedu se sa kostima).

Lekovita svojstva: snižava nivo holestrola i triglecirida, jača skelet, vitamin D pospešuje apsorpciju kalcijuma.

Kontraindikacije: ne preporučuju se licima sa povišenom mokraćnom kiselinom u krvi (jer organizam sav purin iz ribe pretvara u pomenutu kiselinu). I lica sa visokim krvnim pritiskom ne smeju koristiti konzervirane inćune, jer obiluju natrijumom.

Incun

RECEPTURE

SALATE

Salata sa inćunima

PRŽENA I PEČENA JELA

Inćuni prženi u luku