MORSKI RAKOVI

Rod morskih rakova (Crustacea) – broji oko 25000 vrsta (jestivih i nejestivih rakova). Mnoge vrste rakova koriste se za ljudsku ishranu. Ljubitelji mediteranske ishrane često ih imaju na trpezi. Telo im je člankovito, dišu škragama i žive u morima. Najčešće se koriste dugorepi rakovi: jastog, hlap i škampi (norveški rak), zatim kozice, kravice, krabe…

Rakovi se dele na niže (Entomostraca) i više rakove (Malacostraca). Viši rakovi imaju isti broj segmenata, dok niži rakovi ne sačinjavaju prirodnu skupinu već su podeljeni na podskupine: listonošce, dvoljušturce, veslonošce, škrgorepce i vitičare. Samo u listonožaca i ljuskara telo se deli na tri dela: glavu, grudi i zadak (zadnjica, rep), a kod ostalih skupina glava je srasla s grudnim segmentima u glavopršnjak. U njemu se glava sastoji od pet segmenata, dok broj prsnih segmenata zavisi od broja nogu. Rakovi pustinjaci, samci (Paguridae) su porodica morskih deseteronožnih, mekorepih rakova.

Meso morskih rakova sadrži 14-18% proteina, 0,8-2% masti, minerale (jod, fosfor, natrijum, kalijum, sumpor) i malo polinezasićenih masti koje štite kardiovaskularni sistem. Meso rakova sadrži i malo zasićenih masnih kiselina, ali obiluju i omega-3 kiselinama, koje snižavaju loš, a podižu dobar holesterol, štite arterije i sprečavaju pojavu tromba.

Način pripreme morskih rakova:

Rakovi se kuvaju živi (osim zamrznutih). Uginuli se brzo kvare i ne smeju se upotrebljavati. Pre kuvanja treba ih dobro oprati. Kuvaju se u poklopljenom loncu u osoljenoj i pobiberenoj vodi. Za vreme kuvanja treba ih okrenuti nekoliko puta. Prosečno kuvanje traje oko 20 minuta (zavisno od veličine). U vodu za kuvanje se može staviti veza zeleni i krupno sečen crni luk. Rak je kuvani kada promeni boju. Nakon kuvanja raka ohladiti, raseći oklop celom dužinom. Meso se izvadi iz oklopa, klešta i repa i priprema se na način kako je opisano u recepturama.

Za više informacija kliknite na ponudjene linkove: