AMUR BELI, BANDAR, BELICA, BODORKA, BOLEN, BRKICA

AMUR BELI, kinez (Ctenopharyngodon idella) pripada mekoperkama i porodici šarana. Telo ima vretenasti oblik, leđa su boje sivozelene i bokovi sa svetlijim stomakom i sivim perajama. Dužina tela može da dostigne i do 2 metara i težinu do 30 kg. Prosečna lovna težina je od 3 do 12 kg.
Meso amura je belo i ukusno sa dosta sitnih kostiju. U kulinarstvu se koristi za prženje, pečenje i kuvanje.

Amur


BANDAR, grgeč, kostreš, ostriž, striža (Perca fluviatilis) ima vretenasto telo, pokriveno tvrdim ljuskama, boje zlatnozelenkaste do smeđe. Sa bočne strane ima 5-9 okomitih crnih pruga. Izraste dužine do 30 cm i do 2 kg težine. Postoje dve forme, mali priobalni i krupni dubinski.
Meso mu je ukusno i slatko. U 100 g mesa ima 75 kalorija, a sadrži 15,4 g proteina i 1,5 g masti.
Koristi se za prženje i kao dodatak mešanoj ribi za paprikaše.

Bandar


BELICA (Leucaspius delineatus), Belica plotica (Rutilus pigus virgo) ima izduženo telo pokriveno srebrnastim kljuštima. Leđa imaju zelenkastu ili žućkastu nijansu, a bokovi su srebrnkastobeličasti sa prugama jarko srebrnastoplave boje. Peraja su bezbojna. Rečna belica je mnogo svetlija od jezerske i slična je bolenu. To je mala riba koja naraste prosečne dužine od 6 do 12 cm.
Meso se koristi za prženje i pečenje, a kuvane kao podloga za paprikaše i gulaše.

Belica


BODORKA (Rutilus rutilus carpathorosicus)
Ima je naviše u rekama dunavskog sliva. Vrlo je slična crvenperki. Može da dostigne težinu do 1 kg. Ima krupno srebrnastu krljušt, žuta peraja i karakterističnu zlatnožutu mrlju u gornjem delu oka.

Bodorka


BOLEN, balin, belun, belin (Aspius aspius) ima isturenu donju vilicu i na njenom vrhu ima jedno ispupčenje. Kod primeraka težine do 2 kg, telo je izduženo, a veći primerci su blago pogrbljeni od glave do leđnog peraja, sa spuštenim trbuhom. U vodama Srbije bolen može da naraste do 80 cm i dostigne maksimalnu težinu do 8 kg.
Meso mu je ukusno i koristi se najviše pržen ili pečen.

Bolen


BRKICA, babica (Nemachilus barbatulus) ima dugačko, pljosnato telo, sa malim ustima koja su okružena brčićima. U vodama Srbije žive tri podvrste. Telo je prekriveno šarama koje podsećaju na mermer i formiraju poprečne pruge duž sivog tela. Maksimalno naraste do 15 cm.
Meso mu je ukusno i najviše se koristi pržen ili pečen.

Riba Brkica