KARAŠ, KEČIGA, KLEN, KRKUŠA, LINJAK, LIPLJEN

KARAŠ beli (Carassius carassius), karaš zlatni (Carassius auratus), prvi ima nešto izduženije telo u odnosu na zlatnog karaša. Usta su mala bez brčića. Zajednička osobina im je da imaju spljošteno telo pokriveno krupnim i čvrsto usađenim krljuštima.
Prosečno naraste od 15 do 30 cm i dostiže tezinu do 1,7 kg.
Meso mu je ukusno, ali sa mnogo sitnih kostiju. Koristi se prženi, pečeni i kuvani.

Karaš


KEČIGA dugonosa (Acipenser ruthenus), kečiga kratkonosa (Acipenser nudiventris) ima dugačke resne brkove. Na telu ima koščate pločice raspoređene u pet redova, od kojih jedan zauzima sredinu leđa, dva su na bokovima i dva na rubu trbuha. Boja se kreće od žute do tamnosmeđe, zavisno od mesta boravka. Maksimalna dužina je do 1 m, a težina do 9 kg.
Vrlo je ukusna i cenjena. Nema kostiju. Koristi se pržena, pečena i dinstana.
Kečiga

RECEPTURE

Kuvana kečiga u vinu
Pečena kečiga
Kečiga s krompirom
 


KLEN (Leuciscus cephalus), klenić (Leuciscus leuciscus) ima izduženo i snažno telo, dužine do 50 cm i težine do 2 kg. Meso je belo i ukusno, ali sa mnogo sitnih kostiju.
U 100 g mesa ima 79 kalorija, a sadrži 13,4 g proteina i 2,8 g masti.
Koristi se pržen i pečen.

Klen


KRKUŠA, govedarka, mrenče (Gobio gobio) je sitna riba. Postoje četiri vrste: Obična krkuša, Keslerova krkuša, Tankorepa krkuša i Beloperajna krkuša. Naraste u dužinu do 15 cm i težinu do 50 g. Telo joj je valjkastog oblika, a na gornjoj usni ima dva brčića.
Meso je belo i meko. Koristi se pržena i pečena.

Krkuša


LINJAK, linj, linis (Tinca tinca) je riba iz porodice šarana. Telo mu je relativno zdepasto i izduženo, pokriveno gustim slojem sluzi. Na glavi ima jedan par brkova. Ima sitne krljušti duboko usađene u kožne nabore. Meso je belo i veoma ukusno.
U 100 g mesa ima 71 kaloriju, a sadrži 15 g proteina i 1,2 g masti.
U ishrani se koristi pržen, pečeni i kuvan.

Linjak


LIPLJEN (Thymallus thymallus) ima vitko izduženo, graciozno telo pokriveno sitnom i čvrstom krljušti. On je riba hladnih voda, voli mirniji, manje bujičav i relativno veći tok. Ima belo ukusno meso, sa dosta kostiju. Priprema se pržen i pečen.