Napitci i recepture

Napitci

Osnovni napitak za održanje života je pijaća voda. Ona daje život, svaki gutljaj sveže vode utiče na zdravlje. Voda se u organizam unosi u obliku pijaće vode, napitaka, hranom ili nastaje oksidativnim procesima u telu razgradnjom ugljenih hidrata, masti i belančevina.

VODA

Naučne teorije govore da je voda na planetu Zemlju došla u vidu ledenih meteora iz kosmosa. Nakon miliona godina omogućila je život na njoj i uslov je njenog održanja, učestvujući u svim biohemijskim procesima. Poseduje specifične fizičko-hemijske osobine. Nova naučna istraživanja pokazuju da je voda prenosilac informacija, omogućuje i podstiče isceljujuće procese organizma (lekovita je), a poseduje i izvesno pamćenje.

PRIRODNI BEZALKOHOLNI NAPITCI

Bezalkoholni napici su tekućine, sokovi od voća i povrća, bez sadržaja alkohola. Sokovi mogu biti bistri, mutni ili kašasti. Prednost se daje napicima koji imaju izrazito hranljiva i lekovita svojstva. U tu grupu se ubraja pravi čaj (zeleni i crni), čajevi od lekovitog bilja i šumskih trava.

DOMAĆI ČAJEVI SRODNIH BILJAKA

U ovu grupu čajeva drugih srodnih biljaka sa blagim fiziološkim delovanjem ubrajaju se biljni i voćni čajevi. To nisu pravi čajevi, oni potiču od aromatičnog i lekovitog bilja, šumskih trava i voća. Za njihovu pripremu koriste se delovi ili cela biljka, listovi, pupoljci, cvetovi, plodovi, semenke, stabljika, koren ili izdanci.

BILJNI ČAJEVI

sa blagim fiziološkim delovanjem

ČAJEVI OD BEZGLUTENSKIH ŽITARICA

KUKURUZNI ČAJ
Kukuruzni čaj se priprema od kukuruzne svile i prženih semenki kukuruza. Sadrži prirodne šećere„ obiluje vitaminima (A, B1, B3 i C), mineralima (kalcijumim i gvožđem). U jesen ubrati svilenkaste kukuruzne svile (ne suve), raširiti u tankom sloju po gazi i osušiti u hladovini. Kada vlaga ispari, svilu staviti u papirne kese i koristiti u zimske dane.
Lekovita svojstva: protiv zatvora, anemije, glavobolje, migrene, umiruje živce, za mršavljenje. Kukuruzna svila je dobar tonik za odstranjivanje toksina iz mokraćnih kanala i bešike.

KAFA

Prava kafa je kraljica arome i spada u purinske droge. Proizvodi se od biljke roda Coffea, iz familije Rubicaceae, od kojih se, uglavnom, koriste zrna Coffea arabica (var.Typica i var. Bourbon) i Coffea canephora (var. Robusta). Arabika je poznata kao brazilska kafa, a kanefo se uglavnom gaji u Africi. Najbolje mešavine se dobiju, kombinovanjem zrna nekoliko vrsta kave, koje daju gustinu, aromu i masnoću.
Kafa pripada kiselim napicima (ima pH 4,5) pa se preporučuje sipati malo baznih dodataka (mleko, surutka).

ALKOHOLNI NAPITCI

Alkoholna pića su tekućine sa prisustvom alkohola. U ovu grupu spadaju prevrela pića (vino, pivo, jabukovača...) i destilovana pića (alkoholi, rakija, likeri).

Posebna napomena: obični metil-alkohol je zabranjen za korišćenje u pripremi žestokih pića ili kao dodatak jelu jer dovodi do teških organskih poremećaja (slepilo) kao i drugih oboljenja.

Kalorije u alkoholu