PROSO

Proso (Panicum milliaceum) je od kamenog doba sastavni deo ljudske ishrane. Pre kukuruza proja (prosa) je mešena isključivo od zrna prosa. Proso je sitna okruglasta i malo spljoštena žućkastobela žitarica. Zrno prosa je ovijeno plevom (ljuskom), koju treba oljuštiti, jer je neprobavljiva (sadrži oko 53% celuloze). Hranljiva je i lekovita, sadrži skoro sve sastojke za fiziološku ravnotežu organizma. Ima vazdušastu konzistenciju i lake je probavljivosti. Izrazito je alkalna (bazna) žitarica i kao takva je nezamenljiva za uspostavljanje ravnoteže kod oštećenja crevne flore.

Organizmu daje puno energije i zagreva ga. Preporučuje se i kao vrlo pogodna hrana za starije osobe koje naginju bolestima krvnih sudova. Kalorijska vrednost 100 g oljuštenog prosa je 327 kcal. Sadrži 8,7 g vode, 10 g proteina sa veoma važnim aminokiselinama (argininom, triptofanom, lizinom, cistinom, histidinom, torozinom, rastvorljivu silicijumovu kiselinu), 2,9 g masnoća, 72,9 ugljenih hidrata, 8,5 g vlaknaste materije. Od minerala sadrži: 8,0 mg kalcijuma, 285 mg fosfora, 3,0 mg gvožđa, 5,0 mg natrijuma, 195 mg kalijuma, oko 170 mg magnezijuma, sumpora, fluora i joda. Od vitamina sadrži: gotovo sve vitamine grupe B (42 mg tiamina, 0,29 mg riboflamina, 4,7 mg nijacina i dr.) 0,18 mg vitamina E, vitamina A i silicijumovu kiselinu. Za pripremu jela najviše se preporučuje brašno od celog zrna (integralno brašno). Koristiti sveže samleveno brašno zbog neizmenjene sadržine vitamina i nezasićenih masnih kiselina. Za pripremu hleba i peciva koristi se samo instant pekarski suvi kvasac, koji ne sadrži nedozvoljene dodatke. 

Proso

Proso je izuzetno koristan za ishranu. Pomaže pravilnom radu i hrani želudac, pankreas, slezinu i creva. Kao takvo, široko se primenjuje i u dijetalnoj ishrani dijabetičara. Proso je najbolji prirodni lek. Ono daje crevnim bakterijama hranljivi supstrat i na taj način potiskuje razvoj bakterija koje uzrokuju trulenje u crevima. Zbog njegovih hranljivih i lekovitih svojstava preporučuje se, da se jela od prosa pripremaju jedan do dva puta nedeljno. Mleveno prošeno brašno koristi se u pripremi hleba i peciva, pomešano oko 15% sa drugim bezglutenskim brašnom.
Zrno prosa može biti samostalno jelo, u kombinaciji sa drugim namirnicama (naročito sa sitnim pasuljem ili sočivom), karfiolom, bundevom ili tikvicama.

Lekovita svojstva:

  • blagotvorno deluje na organizam (pre svega na želudac, slezinu i guštreraču, pospešuje varenje,
  • obnavlja ćelije i crevnu floru,
  • jača srce, podstiče mokrenje i znojenje, koristi se protiv anemije, nervne napetosti i depresije, smanjuje zapaljenja i otoke,
  • štiti od umora, kijavice, bronhitisa, karijesa…
  • pomaže sprečavanju pobačaja.
  • ulepšava telo, utiče na lep ten, pročišćava kožu, jača kosu i nokte,
  • blagotvoran je i za dijabetičare.

Preporučuje se kao dijetalna hrana licima koja se bave intelektualnim poslovima, nervoznim i starijim licima kojima preti skleroza. Korišćenje prosa se savetuje kod tegoba sa kiselom krvi (acidoze), koristi se i protiv taloženja štetnih materija kod reumatizma i gihta.
Dijetom od prosene kaše i povrća uspostavlja se unutrašnja ravnoteža metabolizma.

BLAGOTVORNOST IZNUTRA – ISTOVREMENO I SPOLJA

Jelima od prosa deluje se iznutra na čišćenje krvi (neutralizacija povećane kiselosti krvi), pospešuje varenje, sprečava trulenje u crevima, pojačava izlučivanje mokraće i sl. Blagotvorno dejstvo na organizam, istovremeno ima uticaj i na spoljnu stranu, ten. Da bi se postiglo dobro zdravlje i lep ten, obavezno je konzumiranje prosene kaše s povrćem, jednom do dva puta nedeljno.

Priprema prosa

Proso pre upotrebe treba najpre probrati i očistiti od nečistoća i neoljuštenih zrna. Oprati ga u gustoj cediljki pod mlazom vode, jer tako će manje peniti tokom kuvanja.
Prosena kaša se kuva u razmeri: 1 šolja prosa u tri šolje vode i prstohvat soli. U proključalu vodu doda se pripremljeno proso i so, promeša i ostavi da voda proključa. Smanjiti temperaturu i kuvati oko 30 do 35 minuta, a po potrebi doliti vrućom vodom. U letnjem periodu meka kaša se priprema na isti način, ali se umesto tri, upotrebe četiri šolje vode. U zimskom periodu, pre kuvanja probrano suvo proso propeći u suvom tiganju oko 5 minuta da dobije zlatastu boju i zamiriše na orahe, postepeno mešajući da ne zagori. Preliti pažljivo ključalom vodom, mešajući i dalje kuvati prema napred navedenom načinu.
Kombinacija prosa sa drugim žitaricama (npr. 20% prosa i 80% smeđeg pirinča) daje vrlo ukusno jelo. Preostala stegnuta prosena kaša se može iskoristiti sa dodatkom povrća i vode, za pripremu čorbe ili sa manje vode kremast doručak.

 

RECEPTURE

PRILOZI

Osnovni recept
Prosene pahuljice
Hleb od prosa

PREDJELA

Tortilja od prosa
Odresci od prosa

SALATE

Prosena salata

SUPE I ČORBE

Supa od prosa i šargarepe
Supa (ili krem čorba)

KUVANA JELA

Kaša od prosa sa bundevom
Tikvice punjene prosom
Proso sa šampinjonima i susamom
Prosoto

PRŽENA I PEČENA JELA

Pljeskavice pržene na ulju
Pohovane kriške od prosene kaše
Prosena proja

ROŠTILJ

Prosena pljeskavica sa prazilukom

POSLASTICE

Sutlijaš od prosa
Puding od prosa
Voćni krapci od prosa
Bundevara razljevuša
Projara od bundeve
Proseno-voćni desert