MORSKE ALGE

MORSKE ALGE, morsko povrće – zeleniš su mora, ima ih oko 21 vrste koje se koriste u svakodnevnoj ishrani u Japanu. Veoma su ukusne i korisne zbog efekta pročišćavanja tela.

Sadrže pravu riznicu hranljivih materija: proteine (više u crvenim nego u smeđim), malo masnoća, ugljene hidrate, mnogobrojne minerale i oligoelemente (svih 77 koliko ih je i umorskoj vodi), bogate su vitaminima A, B1, B2, B6, C, E i D, mastima, glucidima, hlorofilom i najveći su izvor joda. Sadrže i male količine omega-3 masne kiseline. Sadrže i posebne vrste biljnih vlakana sa zanimljivim svojstvima. One su prirodna hrana, dobra za zdrav život, ali i lek koji je priroda podarila.Treba ih koristiti u malim količinama u svakodnevnoj upotrebi kao dopunu redovnoj ishrani. Alge se u uravnoteženoj ishrani koriste zajedno sa žitaricama i povrćem. Pripremaju se na razne načine (sveže su najzdravije): kuvane u vodi, pržene na ulju, pečene u pećnici ili se dodaju jelima kao začin u prahu. Deluju kao pravi induktor proizvodnje hormona. Bez joda ne može da funkcioniše razmena materija i energije u organizmu.
Sadržaj ovog teksta ima informativni karakter, koji treba da prikaže morske alge u ishrani ljudi, a koje odgovaraju i celijačnim bolesnicima.

Alge se prema boji dele u četiri grupe:
- smeđe,
- zelene,
- crvene,
- tamnoplave.

Tamne i ljubičaste alge daju jedinstven ukus i boju pa su tradicionalno korišćene za jačanje bubrega, creva, digestivnog trakta, reproduktivnih organa, za rastvaranje masti i holesterola.

Kod nas su zastupljene u makrobiotičkoj i vegeterijanskoj ishrani.
Pripremaju se na razne načine: kuvane u vodi, pržene na ulju, pečene u pećnici ili se dodaju jelima kao začin u prahu. Za početnike se preporučuju arame i kombu alge jer imaju blag i neutralan ukus. Alge se jedu povremeno, nekoliko puta u nedelji ili svakog dana u vrlo malim količinama. Vakame, kombu i hidziki alge koriste se u malim količinama, uglavnom u domaćoj supi i u kombinaciji sa korenastim povrćem ili sa celim zrnima soje. Kombu, nori i vakame alge obično se koriste sa žitaricama, mahunarkama i u supama. Hidžiki i arame alge se koriste u kombinaciji sa korenastim, glavičastim i lisnatim povrćem. Dugo kuvanje menja njihovu boju, miris i ukus polako iščezavaju, ali to ih pravi mekšim i lakše svarljivim.
Proporučuju se anemičnim osobama, dijabetičarima, ljudima sa lošom cirkulacijom i sa reumatičnim tegobama.
Lekovita svojstva: poboljšavaju varenje i resorpciju, jačaju srce, bubrege i nervni sistem. Imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Preporučuju se za eliminaciju toksina kod osoba koje su konzumirale veće količine namirnica životinjskog porekla, kod zapaljenja zglobova, za regulisanje pritiska i kod lečenja hemoroida, proširenih krvnih sudova i drugih oboljenja vena i različitih tumora. Deluju preventivno i na dekalcifikaciju i zaustavljanje arteriosklerotičnih procesa.
Neke od morskih algi imaju i sastojke s pozitivnim osobinama: povećanje prenosa i iskoristljivost hranljivih sastojaka iz namirnica (vitamina i drugih dodataka) i povezuju se s teškim metalima koji su dospeli u organizam i izbacuju ih.
Posebna informacija: morske alge preobraćaju neorganske minerale u organske soli koje se spajaju sa aminokiselinama. One alkalizuju krv čisteći lošu masnoću i sluz. Angilska kiselina koje ima u kombu i vakama algama transformiše teške metale u crevima u neškodljive soli koje se izbacuju putem stolice.
Lekovita svojstva: odlični su čistaći organizma, poboljšavaju kvalitet krvi, varenje i resorpciju. Preporučuju se za eliminaciju toksina kod osoba koje su konzumirale veće količine namirnica životinjskog porekla, kod zapaljenja zglobova, za regulisanje pritiska i kod lečenja hemoroida, proširenih i drugih oboljenja vena i različitih tumora. Deluju preventivno i na dekalcifikaciju i zaustavljanje arteriosklerotičnih procesa.

Najpoznatije morske alge

Agar-agar alga – beličasti želatin dobijen od jedne vrste morske prozirne spužvaste alge. U promet se isporučuje u obliku praha, pahuljica i štapića. Koristi se za izradu kantena, za želiranje umesto gustina i skroba, za pripremu aspika i umaka za povrće i sl. Prašak se potopi 1 sat u vodi, posle čega se ocedi i kuva 5-10 minuta u 2 dl voćnog soka, od čega se dobija voćni žele (u koji se dodaje voće).
Agar-agar alga

Arame alga – smeđe je boje, slatkastog ukusa i slabije teksture Može se koristiti kao mali garnirung. Suši se i seče na tanke rezance. Sadrži kalcijum i natrijum. Kupuje se u osušenom stanju. Pre kuvanja treba je isprati u 2-3 l vode i natopiti. Uglavnom se dinsta sa korenastim povrćem, tofuom ili sojom. Koristi se za pripremu začina, umaka, kao dodatak. Kuva se 30-40 minuta. Kuvana ima izgled tamnozelene boje.

Lekovita svojstva: za lečenje tireoidne žlezde i povišenog krvnog pritiska, snižava krvni pritisak.

Arame alga

Dulse alga – Veoma je bogata gvožđem. U promet dolazi obično u trakama ili prahu, prosušena. Pre korišćenja treba je isprati. Koristi se za supe, čorbe, salate i sa drugim povrćem kao dodatak hrani (začin) i kao ukras. Skuvana alga je crvenoljubičaste boje. Kuva se 5-10 minuta.
Dulse alga

Hidžiki (hiziki) alga – tamnobraon je boje, izgledaju kao maleni rezanci. Sušenjem postaje crna. Jako je žilava. Veoma je bogata kalcijumom (sadrži 14 puta više od mleka), gvožđem, manje fosforom, jodom, natrijumom i vitaminima A, B1, B2 i PP.
Koristi se za pripremu jela na razne načine, sama i sa drugim povrćem i u supama i salatama. Odlična je kao garnirung za proprženo korenasto povrće (pečena ili kuvana). Pre korišćenja treba je isprati 2-3 puta ili potopiti 15 minuta u vodi. Vreme kuvanja je 30-45 minuta. Skuvana alga je crne boje. Poslužuje se sa domaćim umakom.

Lekovita svojstva: reguliše krvni pritisak, olakšava varenje i asimilaciju hrane, jača creva, pročišćava krv i kosi daje sjaj. Dobra je za anemiju i cirkulaciju.

hiziki alga

Kombu alga – tamnozelene je boje, široka, debela i širokih listova. Suši se 2 godine pre nego stigne u promet. Sadrži alginičnu kiselinu koja pomaže oslobađanju viška holesterola iz krvi. Koristi se za bujone, u čorbama, kao zasebno jelo i za kuvanje sa drugim povrćem (naročito mahunarkama) i sa žitaricama, kao dodatak jelima (začin), desertima i sl. Pre upotrebe treba je isprati u 2-3 vode ili potopiti 3-5 minuta. Veličine je oko 5x5 cm. Kuva se oko 40 minuta. Kuvana alga je zelene ili crne boje. Imaju blagi i neutralni ukus i posipaju se po već pripremljenom jelu.

Lekovita svojstva: protiv nervne napetosti, olakšava varenje i ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, uklanja radijaciju iz organizma„ deluje antikancerogeno. Jača krvnu sliku.
Kombu alga

Nori alga (Porphyra) – sitna crvena alga od koje se formiraju tanki listovi sušene alge koji su tamnoljubičaste ili crne boje i u tom obliku se nalazi u prometu. Ima prijatan miris. Hranljiva vrednost: 25-35% proteina suve mase (oko 75% se može svariti. Dva lista ove alge sadrže jednako vitamina A kao 45 g spanaća, vitamina B2 (kao 50 g mesa), kalcijuma i gvožđa (kao 2 dl kravljeg mleka). Tostira (prži) se iznad plamena dok ne pozeleni. Koristi se za garniranje, uvijanje kuvanog tradicionalnog jela od pirinča (suši), testa, pirinčanih kuglica, a izmrvljena se koristi za posipanje preko jela (žitarica, povrća, testenina) ili se dodaje u supe u vidu komadića i za salate. Može se zagrejati na tiganju za 1 minut.

Lekovita svojstva: protiv arterioskleroze.

Nori alga

Vakame, Wakame (Undaria pinnatifida) – sastavni je deo tradicionalne kuhinje jugoistočne Azije (u miso supama). Alga je u svežem stanju sivosmeđa, a kuvanjem postaje zelena. Bogata je proteinima, mineralima: jodom, kalcijumom, gvožđem i vitaminima A, B i C. Koristi se osim misa, kao dodatak supama, žitaricama, mahunastom povrću i salatama, u pripremi sa dinstanim povrćem i ribama.
Pre upotrebe treba je isprati sa 2-3 l vode ili potopiti 3-5 minuta. Vreme kuvanja je 5-10 minuta.

Lekovita svojstva: pročišćava krv, jača imunosistem, ima snažno antibakterijsko delovanje. Poseduje i komponentu karotenoid fukosantin (Fucoxathin) koja podstiče gubitak težine i utiče na oksidaciju masnih kiselina i proizvodnju toplotne energije u mitohondrijama masnog tkiva. Mitohondrije ćelija pretvaraju šećer i masne kiseline u energiju i imaju glavnu ulogu u regulisanju metabolizma. Istovremeno fukosantin deluje i protiv dijabetesa.
Vakame alga