UVOD U POVRĆE

Povrće je komponenta namirnica zdrave i pravilne ishrane. U povrće se ubrajaju sve vrste jestivog bilja za ljudsku ishranu: kultivisano bilje, divlje (samoniklo) bilje, morsko i začinsko bilje.

KULTIVIRANO POVRĆE, podrazumeva namirnice svrstane u podgrupe:
1. Lisnato i zeljasto povrće,
2. Plodovito i korenasto povrće,
3. Mahunasto povrće,
4. Gomoljasto povrće,
5. Lukovičasto povrće, i
6. Začinsko bilje.

LISNATO I ZELJASTO POVRĆE

U lisnato povrće ubrajaju se: artičoka, blitva, enotera, komorač, matovilac, praziluk, rabarbara, radić, salata zelena, salata endivija i spanać.
U kupusnjače (zeljasto) povrće ubrajaju se: brokoli, karfiol, kelj glavičar, kelj lišćar (raštan), kelj pupčar i kupus.

Za recepte i informacije o povrću iz ove grupe - kliknite na ponudjene linkove:

PLODOVITO I KORENASTO POVRĆE

Namirnice svrstane u jednu grupu mogu se međusobno zamenjivati, a da njihova biološka vrednost ishrane ne bude umanjena. Ovoj grupi pripada povrće koje se gaji zbog plodova i zadebljalog korena, lista i lisnih drški.

U plodovito povrće ubraja se: bundeva, čajota, dinja, krastavac, lubenica, lufa, paprika, paradajz, patlidžan (plavi paradajz) i tikva.

U korenasto povrće ubraja se: celer, cvekla, dajkon, hren, keleraba, komorač, paštrnak (paskanat), peršun, repa baštenska, rotkva crna, rotkva bela, rotkvica, šargarepa i špargla.

MAHUNASTO POVRĆE

UVOD U MAHUNARKE

U mahunarke (leguminoze) ubrajaju se mnogobrojne vrste povrća: bob, boranija, grašak, kikiriki, naut (leblebija), pasulj, sočivo (leća) i soja. Plod ovih biljaka smešten je u mahuni.

GOMOLJASTO POVRĆE

U gomoljasto povrće se ubraja: krompir čiji se podzemni plod naziva gomolj, slatki krompir (batat) i čičoka koji izrastaju od sekundarnog zadebljenja korena i imaju izduženi oblik, vrlo često nepravilnog profila sa priraslicama.

Zajednička im je karakteristika: koriste se kao samostalni prilog, samostalno jelo i kao kombinacija sa drugim povrćem. Po lekovitosti sastojaka ubrajaju se u red važnijih prehrambenih proizvoda.

Za recepte i informacije o povrću iz ove grupe - kliknite na ponudjene linkove:

SAMONIKLO JESTIVO BILJE

Samoniklo (divlje) jestivo bilje u prirodi raste bez ičije pomoći. To ne znači da ih možemo besplatno ubrati svakog dana i koliko hoćemo. Priroda nije besplatna, ona krije velika izneneđenja. Treba je poznavati, jer među jestivim, postoje i nejestive, otrovne (toksične) biljke ili plodovi.

MORSKE ALGE

MORSKE ALGE, morsko povrće – zeleniš su mora, ima ih oko 21 vrste koje se koriste u svakodnevnoj ishrani u Japanu. Veoma su ukusne i korisne zbog efekta pročišćavanja tela.