O knjizi "PRAVILNA ISHRANA"


Mali kuvar "Pravilna ishrana" predviđa principe savremene pravilne ishrane i zdravu hranu koja u svom sastavu srazmerno sadrži proteine (belančevine), masti, ugljene hidrate, minerale, vitamine i druge materije potrebne organizmu. Svi sastojci sadržani u namirnicama i jelima utiču na razvoj hemijskih i biohemijskih procesa u organizmu. Oni organizmu obezbeđuju energiju i materije za rast i izgradnju ćelija, održavaju i čuvaju njegovu vitalnost.

Osnovni principi i načela pravilne ishrane glase:

- svakodnevno korišćenje uravnotežene i raznovrsne hrane,

- korišćenje hrane u svežem, prerađenom ili suvom stanju,

- od namirnica životinjskog porekla konzumirati: belo meso, piletinu, teletinu, mladu junetinu, jagnjetinu ili jaretinu,

- svežu ili kuvanu hranu prelivati hladno ceđenim uljem ili dinstati na ulju i maslacu ili peći na roštilju (posebno u pećnici na

vrući vazduh bez dodatka masnoća) u cilju očuvanja materija.

Putem pravilne ishrane organizam dobija energiju za podmirenje bazalnog metabolizma, dinamsku akciju, termoregulaciju i radnu sposobnost. Pravilnom ishranom se uspostavlja i održava telesna i duhovna ravnoteža, koja stvara harmoniju, obezbeđujući na taj način dobro fizičko i psihičko stanje organizma.

Usled nepravilne ishrane dolazi do oboljenja jetre, želuca, debelog creva, mokraćnih puteva, kardiovaskularnih i drugih oboljenja.

U knjigi su prikazane namirnice žitarica (heljda, ječam, kukuruz, pirinač, proso, pšenica, raž, ovas (zob) sa prilogom preko 60 receptura.

Napomena: ovaj mali kuvar se ne preporučuje celijačnim bolesnicima (glutenskim enteropatima).


Izdavač: Samostalno izdanje autora.

KNJIGA JE RASPRODATA i nema je na lageru.