MANIĆ, MLADICA, MORUNA, MRENA

MANIĆ, žabar, menka, derača (Lota lota) pripadana porodici bakalara. Maksimalne dužine je do 1 m, a težine od 25 do 30 kg. U Srbiji naseljava vode sliva Dunava i naraste do težine 1,5 kg. Na donjoj vilici se nalazi jedan karakterističan brk. Koža je prekrivena sitnim krljuštima na kojoj se nalazi sluz.
Ima belo i veoma ukusno meso. Koristi se pržen, pečen i kuvan.

Manić

RECEPTURE

Ražnjići od manića
 


MLADICA (Hucho hucho) ima duguljasto i valjkasto telo i najveći je predstavnik pastrmskog roda. Glava i leđa su joj tamnosmeđa do zelenkasta. Maksimalna dužina je preko 2 m, a težina oko 52 kg. Meso je vrlo ukusno i cenjeno. U kulinarstvu se koristi za prženje, pečenje i kuvanje.
U Srbiji se nalazi kod Bajine Bašte i nizvodno do ušća Drine u Savu.

Mladica


MORUNA, beluga (Huso huso) pokrivena je koštanim pločicama umesto krljušti. Maksimalna dužina je 9 m, a težina oko 2000 kg, dok su u današnje vreme primerci manji. Telo im je vretenastog oblika. Glava je ka napred oštro izvučena pa se usta nalaze na donjoj strani glave.
Meso je vrlo ukusno i cenjeno, a od njene ikre sa pravi kavijar.

Moruna


MRENA (Barbus barbus), mrena potočna (Barbus meridionalis) ima četiri izraštaja u obliku brkova oko usta. Pripada porodici šarana. Maksimalna dužina je 1 m, a težina do 9 kg Telo ima vretenasti oblik sa naglašenim jakim perajima. Usta su joj mesnata i žilava. U Srbiji je mnogo manja, primerci su teški od 2 do 4 kg. Mrena ima belo meso sa mnogo sitnih kostiju.
U 100 g mesa ima 84 kalorije, a sadrži 14 g proteina i 3,1 g masti. Koristi se za prženje, pečenje i kuvanje.
Posebna napomena: ikra ove ribe je otrovna i ona se ne koristi za ishranu.

Mrena