NAUT

NAUT, leblebija, slanutak (Cicer arietinum) – vrsta najukusnijeg pasulja od koga se pravi leblebija. Izgledom podseća na minijaturne suve orahe. Ima veoma hranljivu vrednost, 100 g jestivog dela ima 309 kalorija. Sadrži: hranljive materije (16,6 g proteina, 6,9 g masti, 45,1 ugljenih hidrata), mineralne soli (gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar) i vitamine (B1, B2, PP i C), polisaharide, masno ulje, lecitin, betain, kolin. Bogat je mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama.

U ishrani se koristi za supe, variva, salate, umake i namaze. Prženi se koristi za grickanje i za mlevenje brašna, koje se koristi kao dodatak supama i varivima i kao sredstvo za zgušnjavanje jela umesto zaprške. Jelima daje poseban ukus. Osušen naut je oker boje. Belančevina može skoro da zameni belančevine iz mesa, posebno kada se koristi zajedno sa pirinčom ili krompirom.

Mlade mahune nauta nisu preporučljive za jelo, jer sadrže visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline.

Naut

Kuvanje nauta

Probrani i oprani naut potopiti u vodu, držati preko noći i ocediti. Naut staviti u lonac, preliti vodom i kuvati od 60–90 minuta da omekša. Humus namaz za sendviče predstavlja umućeni kuvani naut sa dodatkom belom luka, maslinovog ulja, tamarija i peršunovog lišća.

Prženje nauta (leblebija)

Potrebno:
20 dg sirovog nauta (ili po želji)

Priprema:
Naut probrati, oprati, staviti u sud, preliti hladnom vodom i držati 12 sati, a zatim ocediti i osušiti. Lagano ga pržiti u suvom tiganju na manjoj temperaturi stalno protresajući da ne zagori. Pržiti ga da dobije otvorenu tamnosmeđu boju, istresti na suvu krpu i ostaviti da se ohladi. Samleti u mlinu za kafu, prosejati kroz gusto sito i čuvati dobro zatvoreno u staklenoj posudi.
Prženi naut naziva se leblebija, koristi se za grickanje, mlevenje brašna i kao surogat kafe.

Mlevenje leblebija u brašno

Prženi naut (leblebije) samleti u mlinu za kafu i po potrebi koristiti za zgušnjavanje jela, umesto zaprške.

 

RECEPTURE

PRILOZI

Namaz od leblebija (Humus)

PREDJELO

Pržene leblebije

SALATE

Salata od leblebija

SUPE I ČORBE

Minestrone supa od leblebija i povrća

KUVANA I DINSTANA JELA

Varivo od nauta
Naut sa testeninom i filetom ribica
Pljeskavice od leblebija