CRNI LUK

CRNI LUK (Allium cepa L.) – okruglastog je ili izduženog oblika, meso je bele boje, koju prekriva suva, poput papira tanka, smeđa spoljna ljuska. Od davnina se koristi kao hrana, začin i lek. U ishrani se koristi tokom cele godine: mladi zeleni luk u proleće, nedozrele glavice tokom leta i zrela lukovica preko zime.
Većinu aktivnih materija luka čine sumporne komponente, kao alil-propil, disulfied, flavonoidi (posebno kvercetin i izotiocijanat).

Glavice crnog luka u 100 g imaju 46 kalorija. Od hranljivih sastojaka sadrži: 1,3 g proteina, 9.6 g ugljenih hidrata i 0,3 g masti. Prava osnova vrednosti crnog luka potiče od sadržaja minerala (kalijuma, kalcijuma, sumpora, fosfora, mangana, hroma, molibdena, bakra i drugih mineralnih soli) i vitamina (karotina­-provitamina A, B1, B2 C, E, K, P), glikozida, eteričnih ulja i biljnih hormona sa dejstvom sličnog insulinu.

Kontraindikacije:
Ne preporučuje se onima koji pate od čira i upale želuca ili ako im je jetra u lošem stanju. Naročito im šteti prženi luk sa zaprškom.

Lekovita svojstva:
Od davnina je poznat i priznat kao prirodni antibiotik i antipiretik (ima baktericidno i antiseptično dejstvo), prečišćava krvne sudove, obnavlja snagu, deluje na varenje, deluje kod astme (kuvani), bronhitisa, reumatizma... Poželjna je namirnica i na dijabetičkom jelovniku. Kontinuiran unos luka (najmanje dva puta nedeljno) smanjuje rizik za razvoj raka creva.

Crni luk

Mladi luk

Sadrži sumpor koji štiti zidove ćelija organizma od napada slobodnih radikala i sprečava začepljenje krvnih sudova. Bogat je mineralom cinka, čiji je nedostatak uzrok stvaranja staračkih pega.

Mladi crni luk

 

RECEPTURE

PRILOZI

Umak od crnog luka
Lučice
Luk sa krompirom i mahunama

PREDJELA

Luk punjen gljivama
Luk punjen mlevenim mesom

SALATE

Zimska salata od luka i svežeg povrća

SUPE I ČORBE

Supa od crnog luka
Gratinirana supa

PRŽENA I PEČENA JELA

Punjeni luk

POSLASTICE

Pita lukovača

LEKOVITE PRIPRAVKE

Protiv mokrenja
Protiv nesanice
Protiv kurjih očiju