SOČIVO

SOČIVO, leča (Lens culinaris) – pljosnatog je oblika, braon ili zelenkaste boje (postoje i vrste crvene, žute i narandžaste boje koje se za vreme kuvanja pretvaraju u kašu). U 100 g suvog sočiva ima 314 kalorija. Sadrži 23,1 g proteina, 52,8 g ugljenih hidrata, 1,1 g masti. Od minrerala su zastupljeni: kalijum, fosfor, sumpor, kalcijum, magnezijum, gvožđe. Sadrži vitamine: karotin (provitamin A), B1, B2, nijacin i vitamin C (posebno je povećan u klicama). Sočivo sadrži uglavnom nerastvorljiva vlakna.
Sočivo crvene, narandžaste ili žute boje pre kuvanja se potapa u vodi, a kuvanje traje od 25–45 minuta zavisno od vrste.
Zeleno i braon sočivo pre kuvanja ne drži se potopljeno u vodi. Kuva se 60–90 minuta i ne raspada se prilikom kuvanja. Koristi se za supe ili pljeskavice. Za varivo se koristi celo zrno, a propasirano za namaze ili pljeskavice. Tvrdoća zrna ga čini idealnim za mlevenje, a vrlo je ukusan kada se isprži. I dan-danas se smatra delikatesnom namirnicom, ukusnijom i plemenitijom od pasulja.

Kontraindikacije: osobe sa osetljivim organima za varenje ili bolesnim želucem i crevima treba da uzimaju u pasiranom obliku (jer je košuljica teško probavljiva).

Lekovita svojstva: sadržaj minerala omogućava dobru zaštitnu ulogu u organizmu.

Sočivo

RECEPTURE

PRILOZI

Sočivo sa slaninom
Kuvano sočivo na aromatičnom maslacu

PREDJELA

Pašteta od sočiva i kelja

SUPE I ČORBE

Supa od sočiva
Supa od crvenog sočiva
Hladna čorba od sočiva
Čorba od pasiranog sočiva

KUVANA JELA

Varivo od sočiva i kisele pavlake
Varivo od sočiva i šargarepe
Varivo od sočiva sa butkicom
Paprikaš od sočiva sa telećim mesom
Lonac sa sočivom
Sočivo sa jagnjećim mesom