KUPUS, ZELJE

KUPUS, ZELJE (Brassica oleracea L.) – povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti. Postoje više varijanti kupusa, od kojih su najčešći: beli, crveni i šareni, rani i kasni.

Beli kupus – male je energetske vrednosti, 100 g jestivog dela ima svega 24 kalorije. Prosečno sadrži: 92,5% vode, 1,2% proteina, 0,18% masti, 4,4% ugljenih hidrata, 2,3% celuloze i 0,14 mg pantotenske kiseline. Od minerala sadrži: 47 mg kalcijuma, 23 mg fosfora, 246 mg kalijuma, 18 mg natrijuma, 15 mg magnezijuma, gvožđe, sumpor, zatim bakar i cink. Od vitamina sadrži: 42 mg vitamina C, 126 IU provitamia A, B1, B2, PP i naročito vitamin K i E. Kalcijum i fosfor u kupusu su u vrlo povoljnom odnosu i gotovo se potpuno iskorištavaju. Koristi se svež za pripremu salata, čorbi, variva, složenih jela, nadeva za pite, sarme i dr. Najviše se preporučuje sirovi u cilju zaštite vitamina C. Kupus osoliti i pustiti da odleži. Sok ocediti, začiniti uljem i sirćetom, a zatim preliti oceđenim sokom koji je pun vitamina i minerala. Kao varivo najbolji je sirovi (svež) u kombinaciji sa ovčijim mesom.

Lekovita svojstva: sok od svežeg kupusa deluje antiseptično, uspešno leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, upalu debelog creva, jača odbrambeni sistem organizma, održava biološku ravnotežu organizma i njegovu odbranu od raznih bolesti, deluje povoljno na zaceljivanje rana, preventivno pomaže kod prehlada i kašlja. Zbog sadržaja tartronske kiseline usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenohidrata u mast.
Posebna napomena: da bi se sprečio gubitak dragocenih sastojaka prilikom kuvanja, svež kupus treba staviti u vruću umesto u hladnu vodu.
 

Crveni (ljubičasti) kupus – sadrži C vitamin u vidu askorbigena, koji se posle zagrevanja prevodi u ovaj vitamin. Zato je crveni kupus preporučljivo koristiti u kuvanom i dinstanom obliku.
crveni kupus

Šareni kupus – beli kupus sa crvenim pegama. Koristi se za pripremu čorbi, variva, složenih jela, salata, nadeva za pite, sarme i dr.
Najviše se preporučuje sirovi u cilju zaštite vitamina C.
Kupus osoliti i pustiti da odleži. Sok ocediti, začiniti uljem i sirćetom, a zatim preliti oceđenim sokom koji je pun vitamina i minerala. Kao varivo najbolji je u kombinaciji sa ovčijim mesom.
Lekovita svojstva: antiinflamatorno, antibakterijsko, antireumatsko, jača imunološki sistem (podstiče rast ćelija), preventivno deluje kod mnogih vrsta tumora, pročišćava i pospešuje mokrenje. Smanjuje preteranu prokrvavljenost jetre. Isceđeni sok zaustavlja dijareju (proliv). Gvožđe učestvuje u stvaranju krvi. Indol razgrađuje jedan oblik estrogena. Misli se da isti izaziva rad dojke. U toku hladnih zimskih dana kupus pomaže kod prehlada. Ukoliko ste promukli, izgubili glas, treba da sažvaćete list kupusa, pri tome progutajte samo sok.
Kontraindikacije: ne preporučuje se u svežem obliku osobama koja pate od srčanih oboljenja, jer nadima i izaziva otežani rad srca i želudačne tegobe.

RECEPTURE

PRILOZI

Dinstani kupus
Kupus sa lukom
 

PREDJELA

Musaka od kiselog kupusa
 

SALATE

Salata od crvenog kupusa
Klasična salata od belog kupusa
Salata od belog kupusa i krompira
Salata od kiselog kupusa i paprike
Kupus salata sa šunkom
 

SUPE I ČORBE

Supa od kupusa sa tunjevinom
Čorba od kupusa
Čorba od kupusa sa prazilukom i sirom
 

KUVANA JELA

Brzi kupus sa barenim krompirom
Varivo od kupusa bez mesa
Kupus sa rebrima
Vojvođanski slatki kupus sa rebrima
Toplički kiseli kupus
Zapečena sarma od slatkog kupusa
Klasična sarma od kiselog kupusa
Složenac sarma
 

PRŽENA I PEČENA JELA

Prženi mladi kupus
Podvarak od slatkog kupusa
 

ZIMNICA

Svež kupus se kiseljenjem ostavlja za zimnicu. Listovi kiselog kupusa se koriste za uvijanje sarme, a glavice se mogu iseći za salatu, dinstanje ili prženje u pećnici.
Kiseljenje glavica kupusa
 

LEKOVITA PRIPRAVKA

Lekoviti sok od kupusa
Salata za razmenu azotnih materija
Kupusom protiv glavoblje